Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Borovanské Borůvkobraní se přesouvá na příští rok

Se špatnou zprávou přišli tento týden organizátoři borovanského Borůvkobraní. Šestnáctý ročník této oblíbené akce v prostorách bývalého augustiniánského kláštera v Borovanech se letos vzhledem k opatřením z důvodu šíření pandemie koronaviru neuskuteční. Stane se tak poprvé v dlouhé historii těchto velmi oblíbených borůvkových hodů.

Borůvkobraní je organizačně velmi náročné. V tuto chvíli není jisté, zda a za jakých podmínek se budou velké letní festivaly konat. Hygienická a protiepidemická opatření, která jistě i v létě budou nutná, by neumožnila jeho realizaci v kvalitě a rozsahu, na který jsou návštěvníci zvyklí.  Proto se po velice pečlivém uvážení Rada města Borovany rozhodla, že se letos Borůvkobraní neuskuteční.

„V této době musíme myslet na zdraví našich občanů, návštěvníků, umělců i organizátorů. Na všechny se těšíme v příštím roce 10. a 11. července 2021,“ uvedl starosta města Borovany Petr Jenkner.

„Byli jsme jako organizátor postaveni před velmi nelehké rozhodnutí. Borůvkobraní je borovanská srdeční záležitost, na jejímž pořádání se podílí i mnoho obyvatel Borovan. Jelikož termín Borůvkobraní je určen tak, aby datum konání korespondovalo s dobou dozrávání borůvek, není možné festival posunout na pozdější termín. Proto jsme se s těžkým srdcem rozhodli letošní Borůvkobraní zrušit, přestože to je pro nás prestižní akce. O to více se na všechny budeme těšit příští rok,“ sdělila vedoucí odboru kultury a knihoven Magdalena Hluštíková, která organizaci Borůvkobraní zaštiťuje.

Velmi oblíbenou gastronomickou slavnost navštíví každoročně téměř 20 tisíc lidí z celé České republiky. V posledních letech si ji oblíbili i zahraniční hosté hlavně ze sousedního Rakouska. Dvoudenní festival každoročně chystá pro své návštěvníky borůvkové dobroty na všechny způsoby. Areál kláštera navíc ožívá dvoudenním kulturním programem na několika scénách a nechybí ani kultovní soutěže O krále borůvkových knedlíků, Mistrovství světa v chytání borůvek do úst a Borůvková výtvarná show. Organizátoři festivalu děkuji za podporu a pochopení a těší se na všechny v příštím roce 10. a 11. července 2021.

Ohodnoť článek

Tisková zpráva

Štítky Borůvkobraní, borůvky, Borovany, koronavirus, festival, pandemie covidu-19, klášter, Rakousko, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Borovanské Borůvkobraní se přesouvá na příští rok  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.