Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Umělci ocenili fantastickou atmosféru a dočkali se potlesku ve stoje. Mezinárodní hudební festival Český Krumlov zahájil svůj 29. ročník

PR článek

Před týdnem začal v Českém Krumlově tradiční Mezinárodní hudební festival. Třítýdenní přehlídku hudby odstartoval Dvořákovým Koncertem pro violoncello v pátek 18. září přední český violoncellista Jiří Bárta. Toho doprovodila Filharmonie Bohuslava Martinů pod taktovkou Leoše Svárovského, která v druhé půli zahrála Musorgského Obrázky z výstavy. V sobotu 19. září vystoupil zazpíval světoznámý tenorista Pavel Černoch za doprovodu Severočeské filharmonie Teplice v čele s dirigentem Jaroslavem Kyzlinkem. Letošní festival s mottem Český Krumlov s českými umělci se koná se do 3. října.

Mezinárodní hudební festival Český Krumlov je významnou kulturní přehlídkou, na které od roku 1992 zní hudba od 15. až po 21. století. Během celé historie festivalu na něm vystoupilo více než 12 tisíc umělců ze 40 zemí světa. Mezi nimi byli i velké kulturní ikony jako např. operní pěvci Plácido Domingo, Jonas Kaufmann, Renée Fleming, ale i nedávno zesnulý zpěvák Karel Gott nebo operní pěvkyně Dagmar Pecková. Festival navštíví každoročně okolo 20 tisíc lidí, letos se však festival kvůli COVID-19 přesunul na podzimní termín a do interiérů.

„Jsem moc rád, že se i přes nezvyklou situaci spojenou s koronavirou pandemií podařilo festival zachovat a úspěšně zahájit. Došlo ke změnám v programu, ale myslím, že jsme připravili velmi zajímavou dramaturgii. Jsem potěšen, že oslovení čeští umělci a orchestry naši nabídku účinkování na 29. ročníku, přijali. Těším se na všechny koncerty a věřím, že si je přes všechna omezení užijeme,“ říká prezident festivalu Jaromír Boháč.

Zahájení festivalu se podle odezvy publika povedlo. Výkony českých umělců ocenili hlasitým potleskem. „Všichni jsme slyšeli a viděli reakci publika. Každý koncert je vazba mezi hledištěm a jevištěm. Všichni hudebníci jsme jako jeden tým cítili, že to posluchače v sále baví. Potlesk ve stoje byl úžasný a nás všechny odměnil tak fantasticky, že orchestr i já jsme v sedmém nebi,“ popisuje večer dirigent Leoš Svárovský, pod jehož taktovkou 29. ročník festivalu zahájila Filharmonie Bohuslava Martinů.

Sólistou zahajovacího večera byl Jiří Bárta, jeden z nejlepších violoncellistů své generace. „Český Krumlov je pro mě už léta oblíbenou profesní destinací. Poprvé jsem tu byl v polovině 90. let. Byl to začátek mojí kariéry, i festivalu. Dá se říct, že šedivím s festivalem. Vždycky se do Českého Krumlova vracím jako do pohádkového města, které má úplně jinou atmosféru a skvělé publikem. Zahajovací večer tady nebyl moje poslední vystoupení. Hraji v Zámecké jízdárně ve středu 23. září se svou ženou Terezií Fialovou Beethovenových pět Sonát pro violoncello a klavír,“ zve na své druhé vystoupení violoncellista Jiří Bárta.

Druhý festivalový večer byl ve znamení opery. Světoznámý tenor Pavel Černoch si na českokrumlovském festivalu užil svůj debut. „Na festivalu jsem jako účinkující poprvé. Ale byl jsem se zde několikrát podívat jako host, abych si poslechl skvělé zahraniční kolegy. Musím říct, že jsem z festivalu nadšený. Scéna je překrásná a Zámecká jízdárna má skvělou akustiku,“ nešetří chválou tenor Pavel Černoch.

Mezinárodní hudební festival se koná za podpory města Český Krumlov. „Mezinárodní hudební festival patří k Českému Krumlovu téměř 30 let. Neumíme si představit, že by tady nebyl. Pro mě osobně to je úžasný zážitek vážné hudby. Český umělec je fantastický a vše, co tady do 3. října zažijeme, bude krásné,“ říká o festivalu starosta města Český Krumlov Dalibor Carda.

Festival se koná do 3. října a nabídne například Baladu pro banditu, Český večer nebo koncert houslisty Pavla Šporcla. V Českém Krumlově se také po 16 letech představí Česká filharmonie. Podrobnosti k jednotlivým koncertům a jejich termíny zájemci najdou na webových stránkách www.festivalkrumlov.cz, kde si mohou vstupenky také zakoupit.

Ohodnoť článek

Štítky Český Krumlov, koncert, mezinárodní hudební festival, hudba, kultura, festival, hudební festival, Pavel Černoch, Jiří Bárta, Leoš Svárovský, Filharmonie Bohuslava Martinů, Teplice, výstava, Plácido Domingo, Ludwig van Beethoven

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Umělci ocenili fantastickou atmosféru a dočkali se potlesku ve stoje. Mezinárodní hudební festival Český Krumlov zahájil svůj 29. ročník  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.