Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Česku i přes uzavření kin vznikají nové filmy. Před pár dny skončilo natáčení Vyšehradu

Ačkoliv jsou kina od poloviny října uzavřená, nové filmy oproti první vlně pandemie, kdy se v Česku zastavilo také filmové natáčení, přesto vznikají. Tuzemští filmaři tak za dodržování bezpečnostních pravidel i mimo štáb pokračují ve své práci. V těchto dnech se například dokončil film Vyšehrad a naopak se rozběhlo natáčení romantické komedie Přání Ježíškovi a dobového dramatu z konce 60. let Slovo. V těchto dnech se také natáčí film o domácím násilí s názvem Když prší slzy.

Film Vyšehrad a fotbalová kauza

Před pár dny skončilo natáčení filmu Vyšehrad. Ten vychází z úspěšného on-line seriálu, jehož hlavním hrdinou je průšvihář Julius „Lavi“ Lavický, hvězda Sparty, která se musí kvůli špatné morálce přesunout z Letné do třetiligového Vyšehradu. „Ti, kdo Vyšehrad neznali, tam najdou spoustu vtipných situací ze sportovního světa, a ti, kteří seriál mají rádi, budou z filmu určitě nadšení,“ uvedl představitel hlavní role, režisér a producent snímku Jakub Štáfek.

Kauza Berbr sahá až na jih Čech. Kriminálka měla zadržet také soudům známého Michala Káníka

Medii v pátek proletěla zpráva o zásahu Národní centrály proti organizovanému zločinu, kdy v policejních poutech skončila řada činovníků z fotbalového prostředí, včetně místopředsedy Fotbalové asociace ČR Romana Berbra. Policie je obvinila z...

Nedávno se také potvrdila aktuálnost scénáře této komedie, kdy se provalila fotbalová kauza, kvůli které je ve vazbě bývalý místopředseda Fotbalové asociace ČR Roman Berbr nebo sportovní ředitel Vyšehradu Roman Rogoz. „Nejen v tomhle případě jsme tak trochu předpověděli budoucnost, i když diváci uvidí, že malinko jinak. Inspirace je ale pořád všude kolem dost. Můžeme poděkovat fotbalovým hráčům a funkcionářům, protože ta studnice je v podstatě nevyčerpatelná,“ konstatoval scenárista Tomáš Vávra.

Komplikace při natáčení filmu Přání Ježíškovi

Za filmem natáčeným v Praze a v Brně stojí režisérka Marta Ferencová, kterou diváci znají jako tvůrkyni filmů Všechno nebo nic a Příliš osobní známost. 

Romantickou komedii s názvem Přání Ježíškovi začali tvůrci natáčet v polovině listopadu. Hned na začátku se však potýkali s komplikacemi s přeobsazením jedné z hlavních postav. Roli Kristiána měl původně hrát Jiří Bartoška, kterého ale kvůli náhlé zdravotní indispozici nahradil Jaroslav Dušek. „Jiří Bartoška se musel v nemocnici v Brně podrobit operaci slepého střeva, která proběhla bez komplikací. V současné době je v rekonvalescenci,“ vysvětlil producent filmu Adam Dvořák.

Příběh vypráví různé osudy několika mužů a žen, jejichž řešení přichází přímo na Štědrý den. Divacá se na film budou moct těšit na podzim příštího roku, kdy dorazí do kin.

Drama z 60. let minulého století

Dobové drama z konce 60. let natáčí režisérka Beata Parkanová. Ve snímku s názvem Slovo se v hlavních rolích představí Martin Finger a Gabriela Mikulková. Rodina ústřední manželské dvojice filmu žije na menším městě, tvůrci jej proto zasadili do Litomyšle, Třebíče nebo do Svitav.

Začátkem roku 2021 se filmaři přesunou na Slovensko. Premiéra v kinech je v plánu na jaro 2022.

Režisérka si ke snímku Slovo sama napsala i scénář. Jedná se o příběh manželů, kteří si dali slovo, že při sobě budou stát v dobrém i zlém. Slíbili si, že budou mít pevné postoje a nepřekročí určité morální a společenské hranice. Doba a okolí je ale vystavuje tvrdým zkouškám. Po srpnu 1968 odmítá hlavní hrdina vstoupit do komunistické strany a kvůli tlaku, který je na něj vyvíjen, skončí v psychiatrickém ústavu. Dodržet dané slovo je tak pro hrdiny stále složitější.

Scénář mě hned od prvního přečtení zaujal. Beatina drobnokresba všedních a zdánlivě nenápadných činností a promluv postav, které všichni známe z vlastních životů, mě nepřestává udivovat. V jejích příbězích se velká dramata odehrávají spíš skrytě a v tichu, ale o to víc s citlivým divákem zamávají,“ podotkl k filmu herec Martin Finger.

Osobitý příběh o domácím násilí

Jedno z mnoha témat, na která se příliš nepoukazuje, je domácí násilí či násilí ve vztahu. Jelikož má kolem sebe několik těchto případů také režisérka Michaela Semela, rozhodla se na na jejich základě napsat scénář a poté natočit na toto téma film. Jmenuje se Když prší slzy a premiéru má mít příští rok v dubnu.

Jsem přesvědčena, že násilí je téma, nad kterým by se neměly zavírat oči,“ potvrzuje režisérka důvod, proč se do filmu, kterému dala název Když prší slzy, pustila. „A už vůbec ne tehdy, jedná-li se o násilí ve vztahu, potažmo násilí na ženě.“

Lidem, kterých se domácí násilí týká, by film mohl pomoct najít sílu se nebát a problémy řešit. Přinejmenším pak ukáže, že oběť domácího násilí může být kdokoli, bez ohledu na vzdělání či sociální zařazení.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Total Film

Štítky ČR, film, koronavirus, natáčení, kultura, Vyšehrad: Fylm, kino, Česko, domácí násilí, Přání Ježíškovi, fotbal, Když prší slzy, násilí, protagonista, Jiří Bartoška, Martin Finger

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Česku i přes uzavření kin vznikají nové filmy. Před pár dny skončilo natáčení Vyšehradu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.