Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Bez zdravé drzosti by nikdy nic zajímavého nevzniklo, říká autor nového animáku o hovínkách

V Česku vzniká nový animovaný seriál, který je dílem Cyrila Podolského. Hlavní role jsou docela neobvyklé a pro mnohé možná i nechutné, jsou to totiž hovínka. Animák Hovnays je zkrátka seriál o nevšedních hrdinech na nevšedních místech. Podolského dílem je mimo jiné také oblíbený večerníček Krysáci.

Projekt Hovnays podráždí bránici i střeva. Děj se točí okolo tří rodin hovínek. Jedna žije v zadku, druhá v suchém záchodku a třetí ve křoví. Jednoho dne se sejdou v podzemní brněnské kanalizace, odkud vyráží na pouť za bílou porcelánovou WC mísou. Nikdo z nich přitom neví, jestli mísa, o které vyprávěl starý děda Hovnays, opravdu existuje. Hovnays je velmi komplexní projekt. Bude zahrnovat nejen film, ale i seriál a krátké skeče na internetu. 

Pokud nabízíte něco nového, musíte zaujmout

Autor chtěl diváky svým dílem šokovat a zároveň udržet přívětivost. „Je to náš první takový projekt ve vlastní produkci. A pokud nabízíte něco nového, musíte zaujmout. Bylo třeba, aby projekt trochu šokoval, a přitom byl přívětivý. A tohle téma takové je. Týká se nás všech, od narození až do smrti. Navíc, z hlediska zdraví je dobré se s hovínky setkávat pravidelně. No a to my divákům umožníme a navíc je pro ně ještě trochu polidštíme,“ vysvětlil Podolský. Film bude rodinný, seriál pro starší děti a dospělé. Pak zapojí také skeče na internet, hlavně pro dospělé. Plánují ovšem něco i pro nejmenší diváky.

S takto kontroverzním tématem je třeba zacházet opatrně. Lidé se mohou snadno pohoršit a nepřekvapivě i urazit. Hranice mezi pobavením a pohoršením je v tomto případě velmi tenká. „Taková tvrzení jsem slýchal i o Krysácích. A jak to dopadlo? Diváci je nakonec přijali velmi dobře. Samozřejmě, že není univerzální motiv, který by nedokázal někoho pohoršit. Někoho ale zase o to víc osloví. Bez zdravé drzosti by nikdy nic zajímavého nevzniklo. Jistě, že k té drzosti patří i pokora k řemeslu a divákům, kteří jsou nakonec nekompromisní porotou“ sdělil Podolský.

Dabingu se ujme Jaroslav Dušek či Martin Dejdar

Hovnaysovi promluví hlasem veřejně známých herců i neherců. Jsou ale i takoví, kteří nabídku ke spolupráci na projektu nepřijali. Právě kvůli kontroverzi. „Známé osobnosti oslovujeme pro dabing Hovnaysů. Uslyšíte Jaroslava Duška, Martina Dejdara, Lucku Vondráčkovou a další. Už tu ale máme i první odmítnutí, což jsme u tohoto titulu očekávali. A tak v Hovnaysech neuslyšíte Zdeňka Pohlreicha nebo Jarka Nohavicu,“ uvedl Podolský. Hudbou je doprovodí skupina Tři sestry doplňena cimbálem a symfonickým orchestrem. 

Žádná televizní cenzura

Veliká část děje se bude odehrávat přímo pod Brnem, uvnitř kanalizace. Ale vystoupí i na povrch, do města. Točí se ovšem v Břeclavi. Část štábu je ještě z večerníčku Krysáci, část už je nová. „Vznikne zvláštní fenomén, pokud se vše podaří. Animovaný loutkový projekt, který vzniká "na koleně", bez účasti ČT, to je veliká výzva. Ale má to výhodu: jediným cenzorem je divák! Žádná televizní cenzura, která podle mne velmi výrazně uškodila už např. Krysákům, na nás nedosáhne,“ dodal autor nově připravovaného animáku Cyril Podolský.

Autorem projektu hovínkového dobrodružství je animátor, scenárista a režisér animovaných filmů Cyril Podolský. Mezi jeho nejznámější díla patří mj. například večerníček Krysáci. Je také autorem knih strašidelný herbář, čarovná rolnička a Heptyl. A dokonce ilustroval knihy Ať hodí kamenem a Boris a Max, ale také napsal několik divadelních her. O jeho novém Hovnays projektu se můžete dozvědět více webových stránkách.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto hovnays.cz

Štítky animovaný film, Hovnays, hovínka, Cyril Podolský, Krysáci, projekt, Česko, Martin Dejdar, Jaroslav Dušek, Lucie Vondráčková, Jaromír Nohavica, Zdeněk Pohlreich, Česká televize, Tři sestry

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bez zdravé drzosti by nikdy nic zajímavého nevzniklo, říká autor nového animáku o hovínkách  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.