Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Kdo se vydá po stopách „básníka Šumavy“, může začít přímo tam, kde se narodil

PR článek

Město Horní Planá se v 19. století zapsalo do dějin jako rodiště "básníka Šumavy" Adalberta Stiftera. Rodný dům Stifterův je u nás nejvýznačnější hmotnou památkou spojenou s jeho osobou a zdejší muzejní památník letos v říjnu "oslavil" 60. narozeniny. Ještě do 15. prosince zde můžete navštívit ojedinělou výstavu ilustrací jeho knih.

Spisovatel, malíř a „šumavský básník“ Adalbert Stifter (1805–1868) se narodil v Horní Plané a prožil zde své šťastné dětství. Městečko i jeho okolí, zdejší obyčeje a historie jeho rodného kraje se mnohokrát odráží v jeho tvorbě – v povídkách, románech i obrazech. Byl příslušníkem sedmé generace zdejšího rodu.

Že byl i malířem je téměř tajný typ stálé expozice v muzejním památníku, který byl založen v jeho rodném domku na konci 50. let 20. století. Slavnostní otevření se odehrálo v den spisovatelových 155. narozenin dne 23. října 1960. Za jeho vznikem je velké úsilí historika a památkáře Dr. Hugy Rokyty a je zcela výjimečné, že se v tehdejší společnosti podařilo myšlenku na jeho vznik prosadit a uskutečnit.

Přízemní měšťanský dům z poloviny 17. století dnes patří k nejstarším dochovaným domům v Horní Plané. Roku 1934 vyhořel, ale byl obnoven v původní podobě, nedošlo pouze na znovupostavení zemědělské části objektu se stodolou. Rodina spisovatele jej vlastnila do začátku 20. století. Majitelé zde hospodařili a živili se zejména tkalcovstvím, také tec spisovatele byl tkadlec a později provozoval obchod se lnem, přízí a s obilím. Není bez zajímavosti, že příjmení Stifter, byť v několika podobách, patřilo k nejčastějším v obci. V roce 1910 dům zakoupilo město Horní Planá.

V památníku umístěná stálá expozice několikrát změnila svou podobu a byla v průběhu let rozšiřována. Název té současné Adalbert Stifter a rodný kraj výstižně naznačuje její pojetí. Je uspořádána tematicky a seznamuje se všemi důležitými životními zastávkami Adalberta Stiftera i s obory ve kterých působil. Je proložena autentickými úryvky z literárních textů a korespondence autora. Jsou zde vystaveny četné ukázky různých vydání jeho knih – i ta nejstarší z 19. století, různá originální i souborná vydání, překlady jeho knih do světových jazyků – mj. do japonštiny, hebrejštiny, norštiny, přehled jeho literárních prací včetně českých vydání i ukázky rukopisu. Malířské nadání spisovatele připomínají kresby a olejomalby. Atmosféru doplňují vystavené originální památky – například jeho psací stůl, malířské štafle, čestný kord dvorního rady, pečetní prsten. Je zde k vidění i mnoho dalších exponátů, dokumentujících život v šumavském obydlí v 19. století – podmalby na skle, lidová keramika, nástroje ke zpracování lnu a jiné.

Konají se zde také sezónní i dlouhodobé výstavy. Ve výstavních prostorech v podkroví je možné již jen několik dní pro letošní rok – do 15. prosince 2020 – shlédnout výstavu Ilustrace knih Adalberta Stiftera. Tato jedinečná výstavní kolekce umožňuje netradiční vhled do díla Adalberta Stiftera prostřednictvím prezentovaných knižních ilustrací. Ve dvoře je instalována dlouhodobá výstava Ze břehů staré Vltavy, jejímž předmětem jsou příběhy řeky, krajiny a lidí v souvislosti se vznikem lipenské přehrady. Návštěvníkům představuje bohatou fotografickou dokumentaci, četné mapy a grafická zobrazení.

Zájemcům je k dispozici i malá studovna s příruční knihovnou a vlastním dokumentačním fondem. Pokladna nabízí výběr Stifterových knih a publikací o Šumavě. Provozovatelem Stifterova památníku je Regionální muzeum v Českém Krumlově, který jej spravuje jako svou pobočku.

Stifterův památník je místem živým a v průběhu roku se zde konají různé akce, přednášky i workshopy. Také se z tohoto místa podařilo vyslat na cestu ke čtenářům několik knih. Před Vánoci 2019 byl vydán český překlad životopisné knihy Petera Bechera Adalbert Stifter Touha po harmonii. Biografie. V listopadu letošního roku publikace získala dvě ocenění festivalu Šumava litera – cenu Johanna Steinbrennera za 1. místo v kategorii populárně naučných publikací a titul Kniha roku.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky básník Šumavy, Regionální muzeum v Českém Krumlově, muzeum, Adalbert Stifter, Šumava, kniha, výstava, Horní Planá, památník, malíř, Regionální muzeum Český Krumlov, Kniha roku Lidových novin, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kdo se vydá po stopách „básníka Šumavy“, může začít přímo tam, kde se narodil  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.