Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Předvánoční ukázky řemesel online potěší nejednoho Budějčáka v době adventu

PR článek

Čas je spravedlivá veličina a ani letošní vánoční čas, který prožijeme trochu jinak, než bychom si přáli, se nedá zastavit. Město České Budějovice připravilo program, který lze sledovat online na youtube kanále města, abyste si tak mohli zpříjemnit volné chvíle adventní náladou.

Každou středu a adventní neděli na odkazu najdete novinky, které přispějí k předvánoční atmosféře ve vašich domovech. Jednou ze zajímavých činností, které se pojí s Vánocemi patří i lidové tradice, zvláště pak řemesla, kterými se již dnes zabývá velmi málo lidí, spíše nadšenců. V malé zkratce se vám představí ve čtyřech medailoncích řemeslníci, kteří svému umu zasvětili život. 

Tomáš Nosek, umělecký kovář. Už jako malý se pohyboval v rodinném uměleckém prostředí. Jeho volba byla zcela jasná, zvolil si obor umělecké kovářství. Naplno se řemeslu věnuje v přírodě nad řekou Malší. Železo pro něj znamená velmi tvárný materiál, proto z něj vytváří křehké květy, plastiky a podkovy. Ty jsou odedávna symbolem štěstí. Původně bylo železo vzácné a nedostupné. Ten, kdo našel na poli podkovu koně, skákal štěstím, protože věděl, že mu kovář z ní vyrobí nůž nebo hřebíky.

Ludmila Dominová, kromě jiných ručních textilních technik, se věnuje i unikátní výšivce z rybích šupin. I přes studia ji spíš lákala manuální práce. S manželem rozvážela jako závoznice různé zboží po celé republice. A už tehdy se věnovala ručním pracím — pletla třeba i v náklaďáku. Až mnohem později se začala věnovat technice vyšívání rybími šupinami a probudila tak tuto zaniklou starobylou techniku k novému životu.

Jiří Drhovský, vyučený dřevomodelář se i po práci věnoval dřevu a od truhlařiny byl již kousek k řezbářství. Stal se domácím zaměstnancem Ústředí lidové umělecké výroby, kde navázal na tradici výroby tzv. pošumavských hraček z dílny Václava Kantora z Vlkonic. Tradiční sortiment obohatily vlastní návrhy: dřevěná stavebnice jihočeské vesničky, nábytek pro panenky a nechybí ani jihočeská štípaná holubička.  Všechny tyto výrobky tvoří dodnes základ nabídky dnes již soukromé dílny.

Eva Svobodová, ráda plete, paličkuje a vyrábí ozdoby ze slámy. Ty vznikají už při žních, kdy sbírá slaměné části pšenice od klasu k prvnímu kolínku, pak je čistí a suší. Slaměné ozdoby na stromečku připomínají staročeské Vánoce. Tradiční pletení ozdob je nyní na ústupu, protože jsou na trhu levné asijské ozdoby, ale evropské tradice mají stále z čeho vycházet. Nyní se paní Svobodová těší, až si otevře darovanou knihu o pletení z přírodnin a seznámí se s další řemeslnou zručností.

V dnešní době potěší zvláště to, že i někteří mladí lidé mají zájem o řemeslo a nejsou jim lhostejné pomalu zanikající tradice. Udělejte si čas a shlédněte natočené medailonky. Máte výhodu, že kdykoli si v adventním čase vzpomenete, můžete je shlédnout a třeba i opakovaně.

www.c-budejovice.cz/advent

Ohodnoť článek

Štítky advent, České Budějovice, online, řemeslo, tradice, Vánoce, technika, ruční práce, Eva Svobodová, Tomáš Nosek, Malše

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Předvánoční ukázky řemesel online potěší nejednoho Budějčáka v době adventu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.