Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

V Budějcích vzniká kreativní centrum

PR článek

V areálu bývalých Žižkových kasáren před necelými dvěma lety vznikla Žižkárna, která oživila tento dříve zpustlý prostor, a nyní zde vzniká kreativní centrum. Konkrétně se bude nacházet v historické budově vedle Mercury centra.

Zázemí tu mohou mít ti, kteří tvoří design, módu, film, divadlo, hudbu, tanec, knižní trh, architekturu atd., prostě všichni, jejichž základem je lidská kreativita a talent. Vzniknou zde tak ateliéry, zkušebny, dílny, taneční studia aj. Bude to místo, kam můžou potenciální zákazníci (jednotlivci a zároveň místní společnosti) chodit za kreativními službami, a v případě dotazů se mít na koho obrátit.

„Tato aktivita vhodně zapadá do našich úvah o kandidatuře na titul Evropské hlavní město kultury 2028. Vytváření podmínek pro různorodé kulturní aktivity je klíčovým krokem, podobně jako fungující grantový systém. V něm město navýšilo alokované finanční prostředky z 5,4 na 10,0 milionů korun,“ řekl první náměstek primátora města Juraj Thoma (HOpB).

Na jednom místě se tak můžou scházet kreativci z různých oborů a vytvořit tak komunitu lidí, kteří mohou vzájemně spolupracovat a svou tvorbu propojovat s ostatními. Cílem projektu je pomoci rozvinout tvořivý potenciál talentovaných lidí a zamezit tak jejich odlivu mimo České Budějovice. Kreativní aktivity pak mohou přinášet přidanou hodnotu i ostatním hospodářským odvětvím. Rádi bychom rozvíjeli kulturní hodnoty a spolupráci na místní i mezinárodní scéně,” řekl manažer projektu Jan Mádl (Čisté Budějovice/STAN).

Pronájem prostor a správu budovy má na starosti českobudějovická Správa domů. „Správa domů dnes (10. 2. 2021) zveřejní standardní záměr pronájmu na jednotlivé prostory s jednotným měsíčním nájemným 70 Kč / m². Prostory jsou výhradně určeny pro spolkovou činnost se zaměřením na kulturně kreativní aktivity,“ říká náměstek primátora Tomáš Bouzek (TOP 09). O nájemníky a jejich komfort se pak bude starat spolek Žižkárna, který bude vést dramaturgii a pořádat různé eventy (výstavy, koncerty, divadla, dny otevřených ateliérů atd.) a bude tak pomáhat k utváření kreativní komunity.

„Tento projekt je další z dílčích kroků spolku Žižkárna k oživení areálu a vytvoření regionálního kulturního a kreativního centra. Na přípravě se podílel a tuto myšlenku podporuje krajský odbor kultury a cestovního ruchu. Dále tuto vizi podporuje také vedení města České Budějovice, které tento projekt umožňuje realizovat v prostorech, jenž jsou v majetku města,” shrnul na závěr předseda spolku Žižkárna Jiří Krčmář.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Tisková zpráva

Štítky České Budějovice, Žižkárna, kultura, kulturní centrum, projekt, Juraj Thoma, Tomáš Bouzek, TOP 09, Starostové a nezávislí, Evropské hlavní město kultury

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Budějcích vzniká kreativní centrum  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.