Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Malé divadlo hrálo po osmi měsících poprvé pro diváky, u ohně

Kolem ohniště poblíž mlýna ve Kvítkovicích uvedlo včera českobudějovické Malé divadlo premiéru hry Maryša: Příběh vraha. Bylo to první představení Jihočeského divadla, pod nějž soubor spadá, pro diváky po osmiměsíčních koronavirových omezeních. Někteří lidé tleskali na konci vestoje, herci se při děkovačce několikrát vraceli na scénu.

Divadelníci odvezli diváky na místo autobusem, kde jim také zkontrolovali negativní testy na koronavirus. Z Kvítkovic k rybníku šli návštěvníci pěšky, zpátky k autobusu po hrázi. Dorazilo několik desítek diváků, herci je po představení pozvali, aby se ohřáli u ohně. "Bylo to super, zase takový normální pocit, být v divadle. Hra měla originální nápad," řekla jedna divačka.

Hru inspirovanou dramatem bratří Mrštíků chce soubor přes léto hrát pod širým nebem také u českobudějovického Malého jezu, u řeky Malše v Římově nebo v Blatné.

"Možná překvapivě pro naše diváky to není až tak výrazná parafráze, z předlohy tam zůstalo docela dost. Ten text je pořád hodně živý, dají se tam najít aktuální témata, o toleranci a jinakosti. Je to letní inscenace, má i odlehčená místa, ale vyznění je katarze," řekl umělecký šéf souboru Petr Hašek. Maryša navazuje na jiné adaptace; soubor hrává venku pravidelně. S kabaretem v duchu Monty Pythonů Vyhnanci a vyděděnci bavil diváky v klášteře Zlatá Koruna, na Piaristickém náměstí v Českých Budějovicích uváděl hry Quijote! a Jenom tři mušketýři, vystupoval v autobusu i továrně.

Maryšu hraje muž, František Hnilička, což podle Haška souzní s tématem zaslepenosti vůči někomu, kdo je jiný. Scénou je prostor kolem ohně, svítilo i pár petrolejek.

"Když máme možnost tady mít skutečného diváka z masa a kostí, je to skvělé. Ale taky mnohem větší nervozita než posledně, protože ta doba (kdy se nehrálo) byla dost dlouhá a člověk si možná na přítomnost diváka i trošku odvykne, ale nějak se s tím popereme," řekl ČTK před premiérou Hnilička.

Haška překvapilo, že se ansámbl trochu bál, zda ještě umí hrát před lidmi. Měli podle něj ale výhodu, že v koronakrizi byli vytížení a nejsou frustrovaní. "Pořád jsme něco vymýšleli a do toho dál zkoušeli. Nedělaly se věci jen do šuplíku, což je pro umělce traumatizující," řekl Hašek. Na jaře připravilo Malé divadlo on-line výuku pro základní škol, loni v prosinci jezdili herci po městě s dodávkou, z níž hráli na přání kolemjdoucím písničky. Letos v létě je čeká 34 repríz her Muž dvojhvězdy a Ztracený svět před otáčivým hledištěm v Českém Krumlově.

Jihočeské divadlo zahrnuje činohru, operu, balet a soubor Malé divadlo. Čtyři pětiny všech tržeb přináší točna. (V roce 2019 tam přijelo 58 863 diváků, tržby z prodeje vstupenek byly 43,3 milionu Kč. Loni zasáhla do ekonomiky pandemie a chybějící tržby ze zrušené sezony před otáčivým hledištěm. Divadlo nabídlo 250 akcí pro 26 612 diváků. Tržby za představení byly loni 5,44 milionu Kč, příspěvek od zřizovatele, jímž je město, byl 129,4 milionu).

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Petr Zikmund

Štítky ČR, divadlo, Jihočeský, Metzlův dům, herec, představení, Jihočeské divadlo, Kvítkovice, koronavirová krize, Monty Python, premiéra, Ztracený svět, Malše, Blatná

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Malé divadlo hrálo po osmi měsících poprvé pro diváky, u ohně  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.