Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jihočeské památky zatím přilákaly o třetinu méně lidí než loni. Největší propad hlásí Český Krumlov

Jihočeské státní památky navštívilo letos do poloviny července 174 982 lidí, meziročně téměř o třetinu méně. Na vstupném se vybralo 20,1 milionu korun, proti stejnému období z loňska o víc než 11 milionů méně. Největší propad zájmu má zámek Český Krumlov, meziročně o téměř 60 procent. Důvodem jsou podle památkářů dopady koronavirové pandemie.

"Na propadu se negativně podepsaly začátek turistické sezony, který byl odložený do poloviny dubna, zpřístupňování památek ve vlnách i protiepidemická opatření, kdy je počet lidí ve skupině omezený na deset včetně průvodce, aniž by se návštěvníci museli prokazovat negativním osvědčením na covid-19," řekla mluvčí jihočeských památkářů Markéta Slabová. Stejně jako loni chybí zahraniční turisté a zájezdy. Navíc loni od ledna do března byly některé hrady otevřené, letos ne.

Turistů meziročně nejvíc ubylo na zámku Český Krumlov. Kastelán Pavel Slavko to připisuje tomu, že do Česka nemíří tolik lidí ze zahraničí, kteří poslední roky tvořili největší část návštěvníků. Zámek je otevřený celý rok a mimo hlavní sezonu jezdili hlavně cizinci. "Zahraniční návštěvy jsme měli i v době, kdy český turista pracuje a nevěnuje se dovoleným,“ řekl Slavko. Menší počet turistů má podle něj ale i příznivý dopad, třeba v tom, že nestojí desetimetrové fronty na pokladnách.

Zhruba 40 procent turistů ubylo na zámcích Třeboň, Hluboká nad Vltavou, na hradě Rožmberk nebo v klášteře Zlatá Koruna. "Letos je návštěvnost nejslabší za poslední tři roky," řekl hlubocký kastelán Martin Slaba. Míní, že jedním z důvodů může být to, že loni nebyl v létě při prohlídce interiérů povinný respirátor a letos je.

Památkáři také vnímají obavy turistů z toho, že se v uzavřených prostorách budou lidé hromadit. Jdou tak raději do venkovních areálů, expozic bez průvodce, na zříceniny nebo do věží. Zvýšený zájem zaznamenal zámek Kratochvíle, kam si letos koupilo vstupenku o 4660 lidí víc než loni. "Mírný nárůst návštěvnosti má i hrad Landštejn a Schwarzenberská hrobka v Domaníně, které byly přístupné již od května," uvedla mluvčí. Památkáři čekají, že v červenci se zájem zvedne a prázdninová návštěvnost se přiblíží předchozím rokům.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky památky, návštěvnost, hrady, zámky, NPÚ, Český Krumlov, zámek, památková péče, hrad, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeské památky zatím přilákaly o třetinu méně lidí než loni. Největší propad hlásí Český Krumlov  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.