Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

K zábavě i k odpočinku. Jihočeské muzeum odhaluje, jak ženy trávily svůj volný čas v 19. století

PR článek

Výstava „K zábavě i k odpočinku“, která se koná od 30. 7. 2021 do 9. 1. 2022 v hlavní budově Jihočeského muzea v Českých Budějovicích (Dukelská 1) je exkurzí do života žen žijících v Českých Budějovicích před více než 100 lety, kdy se jejich postavení ve společnosti začíná měnit. Nadále sice platí, že mají být láskyplnými matkami, skvělými hospodyněmi a oddanými věřícími, ale díky objevu volného času si mohou dopřát trochu zábavy i odpočinku.

V 19. století nastalo mnoho změn, které přinesly průmyslová revoluce a rozvoj techniky. Jednou z nich byl zrod volného času. Většinu dne trávily ženy péčí o domácnost a výchovou dětí. Až do první světové války platilo heslo „Kinder, Küche, Kirche“ – láskyplná matka, skvělá hospodyně a oddaná věřící. Žena musela obstarat potraviny, připravit jídlo, uklidit byt, vyprat, udržovat oblečení v dobrém stavu a zvládnout další povinnosti spojené s chodem domácnosti. A tak si odpočinek mohly dámy dopřát jen zřídka, obvykle v pozdních večerních hodinách. Nejčastěji se věnovaly nějaké klidné domácí činnosti ‒ čtení nebo ruční práci. Rozsah volnočasových aktivit se s postupujícím stoletím rozrůstal a dámám se otevíraly i činnosti do té doby vyhrazené pouze mužům.

Vykročte s naší výstavou do doby poslední třetiny 19. století a prvních let 20. století a poznejte, jak se tehdy žilo ženám, pro které se zábava a rozptýlení staly součástí všedního dne. Dámy zastihnete u kávy s přítelkyněmi, společně se pobavíte na plese, zajdete na procházku, do divadla, na koncert, přečtete si dobrou knihu a objevíte sport. Poznáte je jako členky místních spolků nebo jako marnivé osoby milující šperky, kabelky, vějíře a jiné módní doplňky. Prohlédnete si taneční pořádky a kotiliony a zjistíte, k čemu sloužily. Zaposloucháte se do hudebních ukázek, prolistujte si dobové divadelní programy, pozvánky na plesy, koncerty, výstavy nebo výlety. Chybět nebudou ani hudební nástroje a hrací stroje, ukázky ručních prací, her či dobového porcelánu,“ přibližuje garantka výstavy a kurátorka uměleckoprůmyslové sbírky Jihočeského muzea Hana Cukrová. 

Pro dětské návštěvníky jsou připraveny skládačky z dřevěných kostek, puzzle, vystřihovánky a výroba vějířů.

Více informací najdete na webu Jihočeského muzea nebo se podívejte na událost na Facebooku.

Ohodnoť článek

Štítky Jihočeské muzeum, výstava, K zábavě i k odpočinku, zábava, muzeum, volný čas, Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích, České Budějovice, Průmyslová revoluce, první světová válka, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

K zábavě i k odpočinku. Jihočeské muzeum odhaluje, jak ženy trávily svůj volný čas v 19. století  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.