Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Na zámečku ve Vimperku vznikne kulturní centrum, nabídne i sklo

Ve Vimperku na Prachaticku vznikne za necelé tři roky kulturní centrum. Zahrne muzeum, galerii i expozici vimperského a lenorského skla. Přestavba bývalého zámečku z roku 1816 vyjde na 15 až 20 milionů Kč. Peníze chce Muzejní spolek vimperského panství získat mimo jiné z grantů EU.

Spolek podepsal před třemi týdny smlouvu s vnukem posledního majitele sklárny v Lenoře, Nikolausem Siegfriedem Peterem Mullerem von Kralik. Muzeum skla, galerie a tvůrčí dílny by mohly začít fungovat za dva a půl roku. Kralikovo kulturní centrum by mělo přilákat místní i turisty, zejména rodiny s dětmi. Cílem je představit Vimperk hravě, s pomocí dřeva, papíru nebo knih.

„Vimperk potřebuje muzeum, nejen zámek. Jeho historie je tak bohatá, že je potřeba ji ukázat," řekl předseda Muzejního spolku vimperského panství Ladislav Čepička. V přízemí vznikne prostor pro besedy nebo tvůrčí dílny. V prvním patře bude galerie moderního umění a centrum zaměřené na knižní grafiku a ilustrace. Podkroví poslouží expozici skla a keramiky, jež vyráběly zejména vimperské a lenorské sklárny. Zatím se stavba projektuje, nutná je rekonstrukce budovy. Spolek chce využít i přilehlou zahradu.

Kulturní centrum bude vystavovat předměty ze sbírek spolku, jež zahrnují přes deset tisíc věcí. Spolupracovat by mohly také české i zahraniční galerie a muzea. Spolek chce pořádat rovněž mezinárodní bienále zaměřené na grafiku nebo ilustraci.

Zámeček sloužil dřív jako skladiště, do 70. let minulého století jako lidová škola umění. V roce 2009 se do interiéru investovalo pět milionů korun, což je podle spolku výhodou při další přestavbě.

Památkáři otevřeli začátkem června ve Vimperku opravený horní zámek. Nabízí dvě prohlídkové trasy a sály Muzea Vimperska s originálem díla Josefa Váchala Šumava umírající a romantická. Obnovená je i středověká věž a dvě kaple. Náklady byly téměř 137 milionů korun, většinu pokryla dotace EU. Opravené jsou dvě třetiny areálu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Plánek

Štítky muzeum, sklo, stavba, zámek, Vimperk, kulturní dům, Evropská unie, okres Prachatice, Muzejní spolek Vimperského panství, Lenora, Josef Váchal

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na zámečku ve Vimperku vznikne kulturní centrum, nabídne i sklo  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.