Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Alšova jihočeská galerie představí tvorbu sochařky Jindry Vikové

PR článek

Alšova jihočeská galerie ve své pobočce Wortnerův dům v Českých Budějovicích představí tvorbu sochařky Jindry Vikové na výstavě s názvem Hliněná žena. Výstava byla slavnostně otevřena 16. září 2021 a k vidění bude až do 2. ledna 2022. Pobočka je otevřena každý den od 10 do 18 hodin.

Jindra Viková je považována za významnou představitelku českého sochařství posledních čtyř desetiletí. Výstava Hliněná žena mapuje její tvorbu od konce 70. let minulého století a přihlíží k postupnému rozšiřování jejího tvůrčího záběru. Vedle keramických plastik, které jí vydobyly mezinárodní uznání již v průběhu 80. let, představuje její pozdější sochy z drátů a ohýbaných kovových prutů, materiálové asambláže, kresby a práce s fotografií a fotogramem.  

Konstantou tvorby Jindry Vikové je pozornost k lidské figuře, a to jak k celé postavě, tak i k jejím izolovaným fragmentům. V první řadě jde o náměty hlavy, tváře nebo její siluety. Cestu si k nim našla již jako mladá umělkyně, když v glazovaných keramických podobiznách z konce 70. let poprvé navázala na dlouhou tradici sochařské busty. K lidskému obličeji jako k obecnému vyjádření lidských stavů a emocí se průběžně navrací dodnes. Její zájem o lidskou postavu dokládají rovněž kovové figury, v nichž svá sdělení vkládá čistě do obrysové siluety postav. Ať již ale pracuje s drátem nebo keramikou, vychází z významu tělesné komunikace, která je významová a symbolická. Neportrétuje osoby, zpodobuje člověka v jeho společných rysech, v pohledu, gestu či postoji, kterýmiž lze navenek, vědomě i nevědomky zprostředkovávat vnitřní stavy a další obsahy.     

Do tvorby Jindry Vikové se průběžně vracejí témata jako zrození, mateřství nebo láska. V několika kovových siluetách a kresbách, ale také v jednom z cyklů fotografických koláží zase z ženských pozic tematizuje fyzickou touhu a sexualitu. Výstavou akcentovaná (nebo přinejmenším připomínaná) feminní povaha jejího díla ovšem nespočívá ani tak v tématech, jakkoliv ta k ní nedílně patří. Vyplývá spíše z přístupů k jejich zpracování a to napříč časem, odlišnými disciplínami, cykly a soubory. Jejím základem je totiž autorčina vřelost, něha a empatie, s níž se pokouší pochopit člověka jako bytost, která vnitřně prožívá a nepřestává hledat vlastní vztah k základním pojmům lidské existence.

Alšova jihočeská galerie se těší na vaši návštěvu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Alšova jihočeská galerie, výstava, Jindra Viková, sochařka, Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou, České Budějovice, silueta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Alšova jihočeská galerie představí tvorbu sochařky Jindry Vikové  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.