Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jihočeské divadlo láká na premiéry. Mefistofeles nabídne velkolepé taneční scény

Průměrnou návštěvnost přes 65 procent má za měsíce září a říjen Jihočeské divadlo. V listopadu se mohou diváci těšit na čtyři premiéry. Opera Mefistofeles bude rozlučkou s hudebním ředitelem divadla Mariem De Rose.

Divadlo má za sebou přes 60 představení za září a říjen, kdy byla návštěvnost v průměru více než 65 procent. Ředitele Jihočeského divadla Lukáše Průdka tato čísla těší. „Je to samozřejmě méně, než jsme byli zvyklí v dobách před covidem. U činohry je pokles minimální a u ostatních souborů zhruba 20 procent,“ sdělil. 

„Mám z toho radost. Vím od ostatních kolegů, že některá divadla živoří a mají v hledištích jen zlomky procent diváků z toho, na co byli zvyklí,“ uvedl Průdek. Zároveň připomněl, že se v divadle dodržují všechna platná hygienická opatření. Diváci se podle něj prokazují a platná nařízení jim nevadí. 

V lednu se do Budějovic vrátí David Švec

V listopadu jsou na programu hned čtyři premiéry. První z nich bude k vidění již tento pátek, jde o romantickou operu Mefistofeles. Začátek je v 19 hodin v prostorách DK Metropol. V inscenaci se objeví přes 130 umělců. Titulní role, v níž se vystřídají Jan Hnyk a František Zahradníček, je v operním repertoáru považována za nejnáročnější basovou roli vůbec.

Dílo je zároveň symbolickým rozloučením s generálním hudebním ředitelem Mariem de Rose. „Je obrovsky intenzivní, velkolepá a vypráví slavný faustovský příběh o muži, který prodal svoji duši ďáblu,“ shrnul šéf opery Tomáš Ondřej Pilař. Ten také oznámil, že od 1. ledna nastoupí jako šéfdirigent David Švec. Ten působí v Národním divadle a kořeny má v Českých Budějovicích.

Celkem dvě premiéry si pak nachystal baletní soubor. Labyrint pana Fauna je na programu 19. listopadu a 26. listopadu diváci uvidí Mechanický pomeranč. První zmíněné představení láká na dvě choreografie a dva poutavé příběhy ze světa snů a fantazie.

První taneční zpracování v Česku

V případě Mechanického pomeranče půjde v Česku o první taneční zpracování podle stejnojmenného románu Anthonyho Burgesse. Diváci se mohu těšit na dekadentně surreální taneční grotesku, která odkryje, co se stane, když se mocní rozhodnou udělat z nás své loutky.

Program si přichystal také Ateliér 3D. Na 17. listopad zve zájemce na akci Rozsviťme demokracii, kdy v 17:11 hodin vyjde průvod od budovy Jihočeského divadla na hlavní náměstí, kde se zapálí svíčky. O půl šesté pak zazní z radnice česká hymna v podání malé dechové sekce orchestru opery Jihočeského divadla.

Bohatá bude Noc divadel. Akce se koná 20. listopadu a v Budějovicích se mohou lidé těšit na divadelníky, kteří od 15 hodin obsadí budovu u řeky Malše, kde budou ve venkovních prostorách nejrůznější představení až do večerních hodin. 

Ohodnoť článek

Foto Martina Root a Petr Zikmund

Štítky Jihočeské divadlo, České Budějovice, premiéra, opera, představení, kultura, divadlo, David Švec, Česko, Mechanický pomeranč, Anthony Burgess, Dům kultury Metropol

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeské divadlo láká na premiéry. Mefistofeles nabídne velkolepé taneční scény  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.