Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na podzim začne přestavba budějckého Kulturního domu Slavie za víc než 460 milionů korun

Lidé v Českých Budějovicích si o víkendu mohli při Mezinárodním dnu památek naposledy prohlédnout kulturní dům Slavie před jeho přestavbou. Práce začnou v listopadu, potrvají až 30 měsíců, vyjdou na víc než 460 milionů korun bez DPH. Historická budova získá moderní přístavbu. Hlavní sál bude proti nynějšku otočený o 90 stupňů.

Přestavbu Slavie začalo město připravovat v roce 2019. Letos získalo pravomocné stavební povolení, má za sebou předběžné tržní konzultace. Rozpočet byl 460 milionů korun bez DPH. „Ukazuje se, že s ohledem na situaci na stavebním trhu a v ekonomice bude cena o něco vyšší. Slavie je nádherný dům z 19. století, ovšem už nepostačuje nárokům jedenadvacátého století. Máme velkou ambici, udělat z ní centrum společenského a kulturního života,“ řekl náměstek primátora Juraj Thoma (Hnutí Občané pro Budějovice). Dům je součástí městské památkové rezervace.

České Budějovice přestaví kulturní dům Slavie podle společného návrhu francouzských architektů z ateliéru Chaix & Morel et Associés, rakouského studia Christian Anton Pichler a rakouského architekta Jana Proksy. V přístavbě bude hlavní sál, proti současnému místu otočený o 90 stupňů a větší. Dole vznikne malý sál s kavárnou. Původní hlavní sál je podle architektů akusticky nevhodný. Do nového multifunkčního sálu se vejde 550 stojících diváků, sál pojme až 60 účinkujících, tedy i filharmonii. Dům bude delší o 6,5 metru, vzniknou nová předsálí i schodiště.

„Velký bude oproti současnému otočený o devadesát stupňů, to bude obrovská změna pro diváky. Slavie bude špičková i akusticky. Oba sály mohou fungovat současně, aniž by se navzájem rušily,“ řekl náměstek.

Změní se i okolí

Letos v červnu chce radnice vypsat výběrové řízení na stavitele. Z Národního plánu obnovy má slíbenou dotaci 150 milionů, s ministerstvem kultury jedná o tom, aby ji navýšilo na 220 milionů. Zbytek zaplatí Budějovice ze svého rozpočtu.

Architekti zachovají historickou tvář Slavie s hlavním vstupem k řece Malši. Přístavba bude směřovat k centru města. Rozšíří se i letní scéna, vznikne přístup k řece. Dominantou budovy je velký sál v prvním patře. „Po dostavbě Slavie se radikálně změní i její okolí. Parková úprava omladí, vymění se povrch okolí, vznikne nové zázemí pro letní scénu a mobilní občerstvení, pobytové schody od Slavie k řece Malši,“ řekl Thoma. Dodal, že Slavie se tak víc propojí s parkem Dukelská. Na úpravy pak naváže proměna Zátkova nábřeží, kde město plánuje velkou náplavku.

Kulturní dům Slavie má stavební povolení. Rekonstrukce může začít na podzim

Město České Budějovice získalo stavební povolení na rekonstrukci Kulturního domu Slavie. Oprava historické budouvy na břehu řeky Malše se chystá tři roky. Vybraná stavební firma by si objekt mohla převzít na podzim tohoto roku.

Původně německý Spolkový dům se budoval v letech 1871 až 1872. Projektoval se jako kulturní, společenské a politické centrum českobudějovických Němců. Za Hitlera se stal centrem německého hitlerovského nacionalismu, později v něm sídlil krajský sekretariát KSČ, pak byl odevzdán městu, později sloužil armádě. V roce 1962 ho stát předal opět městu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město České Budějovice

Štítky ČR, památky, zábava, stavby, architektura, České Budějovice, kulturní dům, dům, Juraj Thoma, architekt, Adolf Hitler, Chaix & Morel, KSČ, Malše, Ministerstvo kultury České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na podzim začne přestavba budějckého Kulturního domu Slavie za víc než 460 milionů korun  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.