Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Rekonstrukce Domu umění se může o rok posunout, projekční práce pokračují

Plánovaná proměna Domu umění, který stojí na českobudějovickém náměstí Přemysla Otakara II., se nejspíš posune. Stavební práce měly začít příští rok, ale kvůli rostoucím cenám jiných projektů se tak asi nestane. Vyplývá to z vyjádření zástupcu města.

Když se na posledním jednání zastupitelů řešilo navýšení cen za opravu Kulturního domu Slavie a nové zázemí pro strážníky, ptali se opoziční zastupitelé, jaké akce bude nutné odsunout či zrušit. „Proč nám neřeknete, jaké investice se kvůli tomu zruší a zpozdí?“ ptal se tehdy opoziční zastupitel a hejtman Martin Kuba (ODS).

V reakci na to zaznělo, že by to mohl být právě Dům umění. Projekt rekonstrukce se nyní připravuje, stavební práce ale nejspíš začnou později, i přestože se tak mělo stát příští rok. „Nebude to v nejbližším rozpočtovém roce. Částka je připravená na projekt a uvidíme, jak bude vypadat celková finanční sestava. Začínáme teď nové dotační období, je potřeba si vše pořádně spočítat. Je pravda, že z kulturních počinů je teď na prvním místě Kulturní dům Slavie,“ řekl na dotaz Budějcké Drbny náměstek primátora Petr Holický (ANO). 

Jeho kolega náměstek primátora Tomáš Bouzek (TOP 09) připomněl, že projekt připravený bude, aby se objekt mohl zrekonstruovat. Kdy ale začnou samotné stavební práce, se teprve uvidí mimo jiné na základě cen stavebních prací a materiálu. 

Vizualizace plánované nové podoby Domu umění. 

„Je to potřeba rozdělit na dvě věci. Projekční práce pokračují, na radě jsme teď měli souhlas, že si může projektant najmout inženýrskou firmu. Druhá věc je vlastní stavební realiace. Tam předpokládáme, že by to mohlo být posunuté o 12 měsíců. Vše bude záležet na příjmové stránce městského rozpočtu a na tom, jak se bude chovat trh ve stavebnictví. Kdyby měl pokračovat trend, kdy stavební práce letí raketově nahoru, něco si budeme muset odpustit a odsunout. Jestliže se nic dramatického nestane, není důvod to odkládat,“ dodal náměstek primátora Juraj Thoma (Hnutí Občané pro Budějovice).

Významné proměny se dočkají především prostory pod střechou domu. V posledním patře má vzniknout velká multifunkční terasa. Provoz bude celoroční. Ve zrekonstruovaném Domě umění se počítá také s místem pro sdílené kanceláře, edukační centrum pro děti, prostory pro odbor kultury budějovického magistrátu či stávající Galerii současného umění a architektury. V přízemí bude infocentrum.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ateliéry AFF a Malý Chmel

Štítky české budějovice, Dům umění, náměstí, investice, rekonstrukce, projekt, Náměstí Přemysla Otakara II., Martin Kuba, ODS, Juraj Thoma, Tomáš Bouzek, ANO 2011, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekonstrukce Domu umění se může o rok posunout, projekční práce pokračují  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.