Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Po dvouleté covidové pauze bude na jihu Čech v létě řada akcí. Vstupné podraží

Po dvouleté přestávce zaviněné covidem se na jihu Čech odehrají v létě velké kulturní akce. Jde o hudební festivaly Mighty Sounds, Hrady CZ nebo Musicfest Přeštěnice. Po dvou letech obnovili pořadatelé rovněž velké slavnosti v Českém Krumlově nebo Holašovicích. Vzrostly ale náklady, na řadu akcí tak bude vyšší vstupné. Vyplývá to z informací pořadatelů.

Jihočeské divadlo bude hrát od 4. června před krumlovským otáčivým hledištěm. Zatím prodalo 36.587 vstupenek, v roce 2019 to bylo ve stejném období 41.000 lístků. Obsazeno je tedy z 62 procent. „Rozdíl zde je, ale zájem neopadl a stále roste. Do chování diváků se promítají nové zkušenosti a jasně se potvrzuje, že nenakupují s takovým předstihem jako v předešlých letech,“ uvedla Eva Marečková z marketingu divadla.

Scéna hrála v Krumlově i loni v létě, to ale museli diváci předložit test na covid nebo očkovací potvrzení a v hledišti mít respirátor. „Moc se na sezonu těším, protože po dvou letech se vracíme do normálního režimu a diváci budou moci vidět představení bez roušek. Opustíme i kontroly testů certifikátů, které vstup do zahrady malinko zdržovaly,“ podotkla herečka Dana Verzichová, která ztvární jednu z hlavních rolí v komedii Da Vinci.

O víkendu 17. až 19. června se po dvouleté přestávce odehrají Slavnosti pětilisté růže v Českém Krumlově, na něž jezdilo 23.000 lidí. Novinkou je předprodej vstupenek, kdy dvoudenní vyjde na 350 Kč, na místě bude za 500 korun. V roce 2019 stála 300 korun. Program nabídne historické průvody, ve kterých účinkuje přes 700 lidí, rytířský turnaj, trhy či ohňostroj.

Zdraží i vstup na červencové Selské slavnosti Holašovice. V roce 2019 stál lístek 120 korun, teď to bude asi o několik desetikorun víc. Ceny služeb stouply o 20 až 30 procent. „Nestačím se divit; jde o vstupy, které jsou v některých případech zarážející. Někdy si připadám, jako by chtěly určité firmy dohnat dva roky, které promeškaly, a to doslova ve sprintu,“ zmínil starosta Jan Jílek.

Zájem stánkařů je menší než před pandemií, přestože obec ceny za pronájem nezvedla. Bude asi 200 stánků. Náklady na kulturní program včetně ozvučení, jenž nabídne třeba kapely Kamelot, Hradišťan, Mistříňanka nebo Babouci, vzrostly proti roku 2019 o čtvrt milionu na 700.000 korun. Rozpočet slavností, kam před pandemií mířilo až 14.000 lidí, je kolem 1,6 milionu.

Na publikum se těší i organizátoři festivalů, kteří loni i předloni program zrušili kvůli covidu. Na akci Hrady CZ vystoupí v Rožmberku nad Vltavou 5. a 6. srpna Chinaski, Divokej Bill, Mirai, Mig 21 či Tomáš Klus. Většinu domluvených kapel se povedlo přeložit na letošek z roku 2020 táborskému festivalu Mighty Sounds, jenž je zaměřený na ska, punk či reggae a plánuje v červenci irsko – americkou kapelu Dropkick Murphys, americké Social Distortion či švédské rockery Royal Republic. Původně domluvený program z roku 2020 přinese i festival Foot Fest v Želči, kam přijedou zpěvačka Anna K., kapely Mňága a Žďorp, UDG nebo Doga.

Všichni se potýkají s vyššími náklady. Mezinárodní hudební festival (MHF) Český Krumlov, který potrvá od 15. července do 6. srpna, navíc musí podle nové městské vyhlášky odvést radnici deset procent ze vstupného, jak zmínil již dříve prezident MHF Jaromír Boháč. Na MHF, kam jezdilo před pandemií asi 20.000 lidí, vystoupí třeba soubor The Manhattan Transfer nebo houslista Václav Hudeček.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky ČR, pop, hudba, kultura, divadlo, správa, folklor, Jihočeský, Česko, léto, slavnost, Český Krumlov, COVID-19, Hrady CZ, Holašovice, Přeštěnice, Eva Marečková, Leonardo da Vinci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po dvouleté covidové pauze bude na jihu Čech v létě řada akcí. Vstupné podraží  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.