Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Jihočeské divadlo zatím prodalo na točnu dvě třetiny vstupenek, víc než loni

Jihočeské divadlo zahájí 4. června sezonu před otáčivým hledištěm v Českém Krumlově. Prodalo zatím zhruba 38 tisíc vstupenek, obsazeno je tak zhruba ze dvou třetin, některá představení jsou vyprodaná. Zájem je meziročně větší. V nové sezoně nabídne scéna v Českých Budějovicích 17 premiér včetně Švejka, v němž hlavní roli ztvární Natálie Drabiščáková. V srpnu se odehraje i třetí ročník série Léto s Jihočeským divadlem, na pěti místech kraje. Novinářům to dnes řekli divadelníci.

„K dnešnímu dni máme (na točnu) prodaných něco přes třicet osm tisíc vstupenek, což je poměrně nižší číslo, než jsme byli zvyklí před covidem. Pro nás je ale dobrá zpráva, že jsme pořád ve velkém předstihu oproti tomu, jak se vstupenky prodávaly v loňském roce. Těší nás, že diváci na otáčivé hlediště nezapomněli,“ řekl ředitel Jihočeského divadla Lukáš Průdek.

Před točnou nasadí letos divadlo dvě premiéry - scénické zpracování Händelova oratoria Mesiáš a rodinný titul Úplně celá česká historie. Reprízovat bude představení Muž dvojhvězdy v režii Petra Formana, muzikál Divotvorný hrnec, detektivní komedii Pes baskervillský a komedii Da Vinci. Lístky jsou zatím volné na všech šest titulů, nejvíc jdou na odbyt činoherní kusy a muzikál.

Úplně celá česká historie má premiéru 18. června. „Bude to celá česká historie od pravěku po současnost v osmdesáti minutách. Točna se bude točit téměř celou dobu. Vyroste tam taková asterixovská vesnička a přes ni se přeženou celé dějiny. Hlavní téma je neustálé hledání sebevědomí toho našeho malého českého národa. Budou tam živá zvířata, cikánská kapela, řada výbuchů,“ řekl šéf Malého divadla Petr Hašek.

Divadlo uvede 17 premiér

Základní vstupné na otáčivé hlediště zůstalo stejné jako loni. Lístek na činohru stojí průměrně 961 korun. Ceny ale postupně rostou podle toho, kolik vstupenek na daný titul zbývá.

Příští rok chystá divadlo před točnou dvě premiéry: činohru Rozum a cit podle románu Jane Austenové a balet inspirovaný malířem Egonem Schielem. Na repertoár se vrátí komedie Ženy Jindřicha VIII. s Petrem Rychlým v hlavní dvojroli.

V nové sezoně v Českých Budějovicích uvede divadlo 17 premiér. Sezonu zahájí únikovou hrou, činohra připraví i Švejka. „Bude to nová adaptace, podívá se na Švejka očima současného kontextu. Začali jsme tuhle inscenaci připravovat v době, kdy nám po mnoha letech v Evropě opět vypukla válka,“ řekla umělecká šéfka činohry Martina Schlegelová. Jiná hra zrcadlí téma teroristického útoku v škole.

Divadlo dnes začalo prodávat předplatné na novou sezonu. Premiérové, jež zahrne osm titulů, vyjde na 2700 korun, jak řekla vedoucí obchodního oddělení Pavla Hornychová. Vstupenky na činohru zdraží meziročně v průměru o 20 korun, na operu o 30 korun.

Točna v Českém Krumlově přináší divadlu čtyři pětiny všech tržeb. Loni přilákalo Jihočeské divadlo na otáčivé hlediště 52.600 diváků. Odehrálo tam 86 představení, tržby ze vstupenek mělo 47,2 milionu korun, přičemž tržby divadla za celý loňský rok byly 52,3 milionu. Návštěvnost scény, kde se předloni i kvůli covidu nehrálo, byla přes 97 procent. Od roku 1958 navštívilo točnu 2,4 milionu diváků.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jihočeské divadlo

Štítky ČR, divadlo, České Budějovice, otáčivé hlediště, Jihočeské divadlo, vstupenka, premiéra, hlediště, dějiny Česka, Český Krumlov, představení, komedie, Leonardo da Vinci, Jane Austenová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeské divadlo zatím prodalo na točnu dvě třetiny vstupenek, víc než loni  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.