Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Na trať mezi Táborem a Bechyní se vrací Bobinka a Elinka

Už v sobotu 2. července se na železniční trať mezi Táborem a Bechyní vrátí historická lokomotiva Bobinka a historický motorový vůz Elinka. Zájemci mohou spoje využít až do konce srpna každou sobotu, kdy budou vlaky vyjíždět na první elektrizovanou trať u nás.

Informovaly o tom České dráhy (ČD). „Lokálka mezi Táborem a Bechyní patří k jihočeským unikátům. Stala se první železnicí u nás, na které jezdily vlaky poháněné elektřinou. Průkopnickou dráhu navíc zdobí jeden stavitelský klenot: elegantní most Bechyňská duha,“ uvedl v tiskové zprávě člen představenstva a náměstek generálního ředitele ČD pro osobní dopravu Jiří Ješeta.

„V rámci akce Léto na Bechyňce se mohou všichni milovníci železnice svézt po této trati každou sobotu během letních prázdnin. Na pravidelných spojích je čeká historický elektrický vlak vedený lokomotivou přezdívanou Bobinka,“ dodal Ješeta. 

Jízdné
Ve vlacích tažených lokomotivou Bobinka platí běžný tarif ČD. V elektrickém voze Elinka stojí jízdné ve 2. třídě 200 Kč, pro děti od 6 do 15 let 100 Kč, v 1. třídě 250 Kč, pro děti od 6 do 15 let 200 Kč. Jízdenky na zvláštní historické elektrické vlaky je možné koupit v e-shopu.
Zdroj: České Dráhy

O sobotách vyrazí na trať také dva dva páry zvláštních vlaků, na které bude nasazen Křižíkův elektromotorový vůz zvaný Elinka. Z Tábora vyrazí v 9:37 a 13:37 hodin. Na zpáteční cestu se vypraví z Bechyně v 11:23 a 15:25 hodin. 

U některých stanic jsou v plánu zastavení, která jsou součástí Naučné stezky Bechyňka. Stačí si vybrat cíl a vyrazit na výpravu.

Trať Bechyňka byla první, kde byl zahájen elektrifikovaný provoz. První zkušební jízda se datuje k 1. červnu roku 1903. Zahajovací jízda se uskutečnila 21. června. 

Jméno „Bobinka“ nosí malá elektrická lokomotiva bývalé řady E 422.0. Pod názvem Elinka jezdí historický elektrický vůz řady M400.001 vyrobený v roce 1903 vagonkou Rinhghoffer v Praze na Smíchově a firmou českého elektrotechnického vynálezce Františka Křižíka.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto České dráhy

Štítky České dráhy, bobinka, elinka, bechyňka, železnice, trať, Bechyně, Tábor, Jiří Ješeta, František Křižík, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na trať mezi Táborem a Bechyní se vrací Bobinka a Elinka  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.