Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Rok 2022 je rokem planetek. Vypravte se za nimi na Kleť

PR článek

Před 120 lety poprvé pozoroval Johann J. Zink z Českých Budějovic planetku Vesta a svá pozorování pečlivě zakreslil. O století později se na planetky zaměřil nový moderní teleskop KLENOT, navržený speciálně pro sledování těchto malých těles Sluneční soustavy. Tento dalekohled na Observatoři Kleť tak letos slaví 20 let. Obě výročí si můžete každý den o prázdninách připomenout návštěvou nejvýše položené hvězdárny v ČR.

Kosmická hlídka na Kleti hlídá oblohu a sleduje potenciálně nebezpečná kosmická tělesa, která by se mohla střetnout se Zemí. Letos v březnu například pozorovali zahraniční astronomové na snímcích noční oblohy rychle se pohybující dosud neznámé těleso. Celosvětové centrum pro sledování planetek na něj obratem upozornilo mezinárodní síť observatoří a jako jedna z prvních na světě jej zaznamenala právě jihočeská Observatoř Kleť. Přesně změřené polohy tělesa zamířily z Kleti okamžitě zpět do světa. Výpočty potvrdily, že dosud neznámý malý asteroid míří přímo k Zemi. Naštěstí se jednalo pouze o malý přibližně čtyřmetrový "balvan" a ke střetu se Zemí došlo poblíž Islandu pouhé dvě hodiny po objevení tělesa. Asteroid se během průletu atmosférou rozpadl a jeho úlomky spadly do Grónského moře.

Vědecký výzkum na Kleti probíhá v noci, ale během dne se otevírají brány do vesmíru výletníkům. Tradiční komentované exkurze vás zavedou do světa planetek a komet a připomenou i historický odkaz proslulého budějovického astronoma Johanna J. Zinka či výročí nejmodernějšího dalekohledu v ČR. Spatříte výstavu fotografií z vesmíru a za jasného počasí je možné pozorovat dalekohledem Slunce. Na Kleti je otevřeno v červenci a srpnu denně s prohlídkami v 10:30, 11:30, 12:30, 13:30, 14:30 a 15:30.

Observatoř Kleť je nejvýše položenou hvězdárnou v ČR, z výšky 1070 m n. m. má jedinečný výhled do krajiny i do vesmíru. Za jasného počasí nabízí pozorování Slunce a slunečních skvrn v přímém přenosu, a to největším čočkovým dalekohledem u nás. Kleť patří v oboru výzkumu planetek a komet ke světové špičce a úzce spolupracuje s ESA na mezinárodních projektech pozorování. Kleť je pobočkou budějovické Hvězdárny a planetária. Tam v létě probíhají projekce atraktivních pořadů o vesmíru v digitálním planetáriu.

Ohodnoť článek

Štítky Kleť, planetky, observatoř, vesmír, planetka, Česko, hvězdárna, Země, Hvězdárna Kleť, Sluneční soustava, České Budějovice, Slunce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rok 2022 je rokem planetek. Vypravte se za nimi na Kleť  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.