Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Navštivte výstavu Michala Škody v Alšově jihočeské galerii

PR článek

Hlavní letní sezona v Zámecké jízdárně Alšovy jihočeské galerie v Hluboké nad Vltavou je v plném proudu. Kromě výstav Theodor Pištěk – Senzační realismus a MEN – Mužské tělo ve Sbírce Roberta Runtáka zde mohou návštěvníci zhlédnout také výstavu Michala Škody s názvem Stopy.

Stopy nás vedou zkratkou ke koncepci reprezentativní výstavy z tvorby jihočeského rodáka a umělce s mezinárodním renomé. V bilančně-tematickém výběru kreseb a soch z let 2014 – 2021 jsou prezentované některé základní koncepce a schémata jeho dlouholeté umělecké cesty. Škodova díla jsou stopy každodennosti v geometricko-abstrahované podobě.

Autodidakt a solitér – kurátorka výstavy o autorovi

Michal Škoda (*1962) v jižních Čechách žije, tvoří a je tu doma. „Škoda se považuje za autodidakta a celoživotně zůstává solitérem, který se vydal vlastní cestou ve všech oblastech své činnosti. Nepodléhá trendům a jeho umělecká tvorba je od počátku individuálně koordinovanou cestou, kterou určují jen vnitřní mechanismy, motivace a výjimečná vůle k sebevzdělávání. Škoda prožívá, přemýšlí, neustále zaznamenává, transformuje a umělecky interpretuje prostor, ve kterém se pohybuje,“ představuje autora kurátorka výstavy Silvia L. Čúzyová.

Vizitka autora
Michal Škoda vedle své autorské tvorby působí od roku 1998 jako hlavní kurátor Galerie současného umění a architektury – Domu umění města České Budějovice, která se za dobu jeho působení stala prestižní institucí s výrazným mezinárodním přesahem. Doposud zde připravil více než 180 výstav předních domácích a zahraničních autorů.

„Prostor je pro Škodu důležitý a skýtá "nekonečné teritorium témat". Oslovuje ho specifická atmosféra a prožitek míst s neuchopitelným duchovním rozměrem a přesahem, které potkává na svých cestách, nebo třeba i na procházce v okolní krajině. Archivuje své bytí a každodennost do černobílých obrazů,“ doplňuje Silvia L. Čúzyová.

K výstavě Stopy vznikla také kniha, na které se podílel grafik Robert V. Novák. Knihu je možné zakoupit na pokladně AJG v Hluboké nad Vltavou, případně na webu AJG.

Výstavu Stopy mohou návštěvníci zhlédnout do 20. listopadu 2022, otevřeno je denně, v červenci až říjnu od 9:00 do 18:00. V listopadu od 9:00 do 16:00. Zámecká jízdárna, Hluboká nad Vltavou 144, 373 41 Hluboká nad Vltavou.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Michal Škoda, Stopy, Alšova jihočeská galerie, AJG, výstava jižní Čechy, výstava, Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou, Hluboká nad Vltavou, Theodor Pištěk, Jihočeský kraj, jízdárna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Navštivte výstavu Michala Škody v Alšově jihočeské galerii  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.