Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Sobota 11. května 2024  |  Svátek má Svatava
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Festival Voda Moře Oceány otevře mnoho naléhavých témat

PR článek

Mezinárodní filmový festival Voda Moře Oceány, jehož 19. ročník se koná od 13. do 18. září 2022 v Hluboké nad Vltavou a Českých Budějovicích, nabídne divákům v soutěži 25 filmů z devíti zemí světa. Nebudou chybět ani besedy s tvůrci, vědci a umělci týkající se zejména ekologie a vývoje civilizace. Součástí bohatého doprovodného programu jsou výstavy, divadlo, koncerty i sport. Centrum dění bude v hlubockém kině Panorama a ve čtvrtek i v pátek je připravený program pro školy a veřejnost rovněž v českobudějovickém kině Kotva. Na všechny programy je vstup zdarma.

Cílem této přehlídky dokumentů, které z různých úhlů pohledu zobrazují svět sladkých i slaných vod, je vzdělávat širokou veřejnost ve vnímání vody jako základního elementu a předpokladu k přežití lidstva. „Všichni cítíme, že svět se mění a některé změny jsou nenávratné. Na řadu alarmujících témat upozorňujeme už dlouho. I tento ročník našeho festivalu přináší spoustu filmů, setkání s tvůrci a dalších akcí, které mohou diváky inspirovat k tomu, aby každý člověk aspoň trochu pomohl zmírnit negativní dopady globálních změn,“ říká ředitel VMO Jindřich Soukal.

Festival dlouhodobě upozorňuje na ekologická rizika, která vyplývají z nešetrného a necitlivého zacházení s vodou. Založili ho totiž dokumentaristé a potápěči, kteří při své práci po celém světě vidí na vlastní oči důsledky lidského chování na stav přírody. Znají její zákonitosti, díky čemuž kupříkladu dobře vědí, jak nezastupitelnou roli hrají v ekosystémech i ty nejniternější organismy v korálových útesech, jejichž odumírání má fatální vliv na celou planetu. K debatám zvou uznávané vědce, filozofy a další odborníky. „Když jsme festival před devatenácti lety zakládali, nikdy by mě nenapadlo, že by se mohl dožít tak úctyhodného věku – a že by se ochrana vody stala tak zásadním tématem, jak je tomu v současnosti. Prvotním záměrem bylo šířit informace o tom, co znamená voda pro lidstvo a jak je nenahraditelná – je to fenomén, který nás doprovází každou vteřinu. Pro zachování života na planetě je voda tím nejdůležitějším předpokladem,“ zdůrazňuje prezident festivalu, producent a filmař Steve Lichtag, kterého těší velké množství příznivců této akce i to, že jich stále přibývá.

O festivalu VMO

MFF „Voda Moře Oceány“ je soutěžní festival dokumentárních filmů. Jeho cílem je prezentovat a ocenit filmová díla zabývající se světem sladkých i slaných vod, podněcovat jejich tvorbu v mezinárodním měřítku, a rozšiřovat tak poznání lidí i jejich zájem o problematiku ochrany této oblasti životního prostředí i dění ve světě odehrávající se kolem, ať už pod vodou, na hladině, na březích vodních toků a jezer či v přímořských oblastech po celé planetě. Postupně si přehlídka VMO získala skvělé renomé v tuzemsku i v zahraničí. Zaznamenává velký zájem ze strany diváků, odborné veřejnosti i škol, avšak stále si zachovává rodinnou atmosféru, kterou účastníci velmi oceňují. Již devatenáct let se zde setkávají lidé, pro něž jsou příběhy vody věčnou inspirací i výzvou k její ochraně. Patří k nim filmaři a fotografové, kteří přinášejí zpravodajství o aktuálním stavu v mořích, oceánech, řekách či jezerech, vědci zaměření na ekologii a vývoj lidstva, cestovatelé i dobrodruzi.

VMO dává prostor autorům z celého světa, kteří přivážejí snímky s naléhavým poselstvím o ekologických problémech, ale také zaznamenávají jejich různá řešení a neutuchající snahu o zlepšení. Nebudou chybět ani dokumenty o kráse a moudrosti přírody. Filmaři ve své práci využívají nejnovější vědecké poznatky a nacházejí podstatné souvislosti. „V letošní kolekci mě zaujalo množství témat o inteligenci a duši tvorů z hlubin a jejich niterných setkáních s člověkem, který si myslel, že jako jediný má právo na rozum. Například kytovci, hlavonožci nebo i mnohem menší tvorové jsou nesmírně důležití pro globální harmonii přírody,“ podotýká programový ředitel festivalu Dušan Jurčík, který je dramaturgem dokumentární akvizice České televize.

Letošní ročník poprvé obohatí několik snímků ze Zlatého archivu festivalu, v němž jsou nejlepší filmy z minulých ročníků. Patří k nim Delfíní muž zachycující transformační prožitek z volného potápění a také Planeta Oceán, která na tomto festivalu získala Grand Prix v roce 2013. Jedná se o jeden z unikátních projektů Yanna Arthuse-Bertranda, který natáčí z koše horkovzdušného balónu. Tentokrát se s dlouhodobým spoluautorem Michaelem Pitiotem zaměřili na světový oceán. Zachytili jeho krásu, ale i drancování, a v závěru přinášejí mnohá doporučení, co dělat, aby se ničení oceánu zastavilo. Téma je i po letech aktuální, nyní bohužel ještě mnohem víc. Francouzský režisér a scénárista Michael Pitiot do Hluboké nad Vltavou přijede a tento film uvede. „Je to absolutní špička – nejen obrazově fenomenální dílo, ale také jeden z těch vysokorozpočtových dokumentů, které mají celosvětový zásah,“ podotýká Steve Lichtag. V závěru přehlídky předá Michaelu Pitiotovi zvláštní cenu Crystal planet za jeho aktivity v environmentální oblasti, zejména ve vztahu k ochraně moří a oceánů.

Festival opět přiveze do jižních Čech řadu osobností, které budou debatovat se studenty a žáky i s veřejností. Dvě přednášky bude mít Václav Cílek, geolog, klimatolog, spisovatel a popularizátor vědy. Nejdřív pro školy a pak pro veřejnost promluví na téma Co je a jak funguje řeka? Zaměří se zejména na Vltavu, ale promluví i o tom, jak klimatické změny vedou k hydrologické proměně krajiny a zřejmě k vysychání menších toků. K tomuto tématu má hodně co říci rovněž generální ředitel Povodí Vltavy Petr Kubala, který připravil pro veřejnost přednášku pod názvem Bez vody není život. Dalším hostem bude Václav Šilha, uznávaný český cestovatel a fotograf, který procestoval všech šest kontinentů včetně Antarktidy. O činných sopkách vyčnívajících z ledových vod poblíž Antarktidy bude vyprávět při přednášce v hlubockém kině Panorama, kde lidé také uvidí výstavu jeho fotografií, kterou přiveze na VMO společnost The Italians.

Dlouho vyhlíženým dobrodruhem bude člen expedice Z101 Tomáš Vaňourek, který popíše cestu po stopách slavné cestovatelské dvojice Hanzelky a Zikmunda, jež vedla Afrikou a trvala 15 měsíců. Nejen o velkém bílém žralokovi si s lidmi popovídá potápěč, fotograf a cestovatel Richard Jaroněk. Festival přinese spoustu dalších zajímavých setkání, výstav a možností k dialogu. Poprvé na jihu Čech při něm představí Daniel Landa společenský spolek Obrozenci 20, mezi jehož hlavní témata patří také udržitelnost. Na programu bude též osobité divadelní představení Čtyři dohody v podání Jaroslava Duška, v němž je spousta podnětů k zamyšlení nad vlastní svobodou a nad sebou samým. Výtěžek z tohoto charitativního představení přispěje veřejně prospěšnému spolku ANAON zaměřenému na ochranu přírody a handicapované Báře Sedláčkové z Českých Budějovic, kterou proslavily obrázky malované ústy (Pusopis).

Čtvrtek a pátek bude patřit školám a veřejnosti v Českých Budějovicích. V kině Kotva se budou konat besedy i promítání filmů a také výstava fotografa Richarda Jaroňka UNIQUE NATURE. Pro gymnázium Česká v Českých Budějovicích připravili organizátoři VMO několik přednášek, které se budou streamovat do více než dvaceti středních škol v České republice a živý přenos umožní debatu o těchto důležitých tématech.

Součástí letošního festivalu je opět diskusní panel Jihočeské centrály cestovního ruchu, tentokrát o dopadech covidového období na turistický ruch, což je akce určená pro odbornou veřejnost.

Maraton promítání, besed i zábavy vyvrcholí sobotním Ceremoniačním večerem, na kterém budou oceněny nejlepší snímky.

Kompletní program, seznam soutěžních filmů a bližší informace o nich najdete na webových stránkách festivalu: www.vodamoreoceany.eu

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky festival, moře, kino, výstava, film, České Budějovice, přednáška, Hluboká nad Vltavou, Panorama, fotograf, příroda, cestovatel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Festival Voda Moře Oceány otevře mnoho naléhavých témat  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.