Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

První duoslam v jižních Čechách se blíží. České Budějovice navštíví mistři republiky v poezii, která praští

PR článek

Poezie is not dead! O tom není pochyb a Budějčáci se o tom mohou na vlastní oči přesvědčit 26. října ve Studentském klubu Kampa. Právě tam se v poetickém battlu utkají trojnásobní mistři České republiky v duoslamu Dr. Filipitch a Tukan se svými rivaly a rovněž mistry České republiky Šimonem Felendou a Timem Postovitem. Jinými slovy zažijí České Budějovice poprvé v historii Duo-Slam poetry show.

Slam poetry je performativní soutěž v poezii, kdy básníci z pódia verbálně atakují publikum a ono je za to oboduje. Už několik let je o téhle disciplíně celorepublikově slyšet od vesnických kulturáků přes festivalové parky až po městská divadla a Tukan s Dr. Filipitchem jsou nedílnou součástí této scény. Oba borce si mnozí mohou pamatovat z velkých demonstrací na Letné. V roce 2017 spolu také poprvé vyhráli mistrovství v Duo-Slamu, ale i v sólo disciplíně se stal Dr.Filipitch mistrem a Tukan vicemistrem. Rok na to vyhráli v duoslamu podruhé. Teprve třetí rok je sesadili o příčku níže právě Šimon Felenda a Tim Postovit, českobudějovický raper a básník, kteří zvítězili díky svým trefně angažovaným textům. V roce 2020 rozhodlo publikum znovu ve prospěch Dr. Filipitche a Tukana, a tak pohár putoval opět do rukou rodáků ze Sokolova.

Sam poetry je specifická tím, že během mistráků od regionálních kol po celorepubliková finále připomíná svou dramatičností lecjaká sportovní utkání. I když půjde v tomto případě spíše o přátelák, přijďte si i tak zatleskat anebo zabučet. Protože i to ke slam poetry patří.

„Jako Budějčák mám obrovskou radost, že se slam na jihu rozrůstá a kvete. A právě duoslam jako nová platforma, kterou návštěvníci na Kampě uvidí, je toho skvělým důkazem," dodává k tomu Šimon Felenda, který vedle slamovaní v minulosti na jihu Čech také mnohé akce produkoval. „Navíc se nám podařilo do Budějovic přivést ty nejlepší performery žánru. Trojnásobné mistry republiky, kteří dokážou s duší návštěvníků pořádně zamávat!"

Součástí historicky prvního Duo-Slam poetry v Českých Budějovicích bude i křest knížky duoslamů, která vyšla letos na podzim v nakladatelství Bílý Vigvam. Kniha nese název "Švagři" a je zpečetěním krásné éry, slavnostní zhmotnělou tečkou, jež uzavírá úspěšnou uměleckou tvořivost dvojice Tukan a Dr. Filipitch. Oba spojuje kromě rodného města spojuje nejen sbírání vajglů během vysokoškolských studií, ale třeba i Filipitchova sestra a Tukanova žena Šárka. Ta sehrála roli v blízkosti obou šampionů. I tohle všechno se odráží v jejich textech, které jsou tak upřímnou sondou do jejich propletených životů. Vedle situačně humorných témat se však umí dotknout i celospolečenských problémů, ať už mezi řádky nebo přímo. To samé platí i u Šimona Felendy a Tima Postovita.

„Předskokankou akce bude nová budějovická tvář vystupující pod přezdívkou Kač. V její zaangažování je naší snahou o permanentní rozšiřování jihočeské scény. Bez nových slamerů a slamerek se totiž neobejdeme, a tak je nutné vytvářet pro ně příležitosti," říká k akci Filip Koryta neboli Dr. Filipitch, pro něhož jsou Švagři v pořadí již sedmou knihou, zatímco v případě Tukana jde o literární debut. Lístky na první Duo-Slam poetry show v Jižních Čechách a křest knihy Švagři seženou diváci už nyní na baru Studentského klubu Kampa, nebo na místě.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky duoslam, slampoetry, poezie, České Budějovice, Filip Koryta, Česko, Jihočeský kraj, Kampa, kniha, Tim Postovit, Letná

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První duoslam v jižních Čechách se blíží. České Budějovice navštíví mistři republiky v poezii, která praští  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.