Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Legionáři a vojenští historici obsadí Vodňany

PR článek

V pátek 28. října si připomeneme 104. výročí vzniku Československa. Vodňany pojmou tento den vskutku velkolepě a celé město bude zaplaveno uniformami, dobovými předměty a nadšenci z klubů vojenské historie. Na vlakovém nádraží bude navíc po celý týden přistaven Legiovlak připomínající osudy našich legionářů formou mobilního muzea.

Knihovna Gelasta Vodňanského ve spolupráci s Klubem vojenské historie ČB a Československou obcí legionářskou obsadí v pátek 28. října s několika dobovými armádami dosud nepřístupná místa ve městě. A na co všechno se můžete v tento den těšit? Jindy uzavřený parkán u budovy polikliniky se promění v polní ležení čtyř spojeneckých armád a ukáže nástrahy života v zákopech i všední dny vojáků.

K vidění budou uniformy, zbraně, polní nemocnice, věci každodenního života, ale také polní kuchyně, kde si budou vojáci vařit po celý den jídlo. Velitelství Rakousko-Uherské armády pak bude sídlit v domě číslo 14 na náměstí Svobody. Kromě dobové kanceláře tu bude k vidění i motorka z období 1. světové války. 

V čase od 13 do 16 hodin se promění rozsáhlé sklepení domu č.p. 55 v Husově ulici v pevnost u Verdunu a prostřednictvím hrané prohlídky přiblíží, jak vypadaly pevnosti v tomto městě za 1. světové války. Prohlídky vyrážejí v každou celou hodinu. Na jednotlivých stanovištích bude navíc možné sbírat razítka, majitelé všech otisků v knihovně obdrží malý dárek.

U vodňanského vlakového nádraží bude navíc od 25. do 30. října přistaven Legiovlak. „Legiovlak je ambiciózní projekt Československé obce legionářské, který si předsevzal vytvořit věrnou repliku legionářského vlaku z období let 1918–1920, kdy na Transsibiřské magistrále v Rusku probíhaly válečné operace československých legií. Máme velkou radost, že se jej podařilo přivést do našeho města v tomto atraktivním termínu,” říká organizátorka akce ředitelka knihovny Kateřina Mašlová.

V současnosti jezdí Legiovlak v soupravě čítající 14 vagonů. Pro co největší přiblížení podoby legionářských vlaků a životních podmínek, bojové činnosti a zvyklostí dobrovolců, byly vybrány pro rekonstrukci nejčastěji používané vozy. Vlak se skládá z vozu polní pošty, těplušky, plukovní prodejny, ubytovacího, filmového, krejčovského, zdravotního, štábního, velitelského, obrněného a dvou vozů plošinových.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto archiv ČSOL

Štítky Vodňany, oslava, legionáři, vojenští historici, 28. říjen, Legiovlak, vznik Československa, Rakousko-uherská armáda, první světová válka, Rusko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Legionáři a vojenští historici obsadí Vodňany  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.