Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Navštivte komentovanou prohlídku Michala Škody v Alšově jihočeské galerii

PR článek

Alšova jihočeská galerie si Vás a Vaše přátele dovoluje pozvat do Zámecké jízdárny v Hluboké nad Vltavou, u příležitosti končící výstavy Michal Škoda – Stopy, na komentovanou prohlídku, která proběhne v sobotu, 19. listopadu od 15:00 hodin. Výstavou Vás provede autor Michal Škoda.

O výstavě

Stopy nás vedou zkratkou ke koncepci reprezentativní výstavy z tvorby jihočeského rodáka a umělce s mezinárodním renomé. V bilančně-tematickém výběru kreseb a soch z let 2014 – 2021 jsou prezentované některé základní koncepce a schémata jeho dlouholeté umělecké cesty. Škodova díla jsou stopy každodennosti v geometricko-abstrahované podobě.

Autodidakt a solitér – kurátorka výstavy o autorovi

Michal Škoda (*1962) v jižních Čechách žije, tvoří a je tu doma. „Škoda se považuje za autodidakta a celoživotně zůstává solitérem, který se vydal vlastní cestou ve všech oblastech své činnosti. Nepodléhá trendům a jeho umělecká tvorba je od počátku individuálně koordinovanou cestou, kterou určují jen vnitřní mechanismy, motivace a výjimečná vůle k sebevzdělávání. Škoda prožívá, přemýšlí, neustále zaznamenává, transformuje a umělecky interpretuje prostor, ve kterém se pohybuje,“ představuje autora kurátorka výstavy Silvia L. Čúzyová.

„Prostor je pro Škodu důležitý a skýtá "nekonečné teritorium témat". Oslovuje ho specifická atmosféra a prožitek míst s neuchopitelným duchovním rozměrem a přesahem, které potkává na svých cestách, nebo třeba i na procházce v okolní krajině. Archivuje své bytí a každodennost do černobílých obrazů,“ doplňuje Silvia L. Čúzyová.

K výstavě Stopy vznikla také kniha, na které se podílel grafik Robert V. Novák. Knihu je možné zakoupit na pokladně AJG v Hluboké nad Vltavou, případně na webu AJG.

Vizitka autora

Michal Škoda vedle své autorské tvorby působí od roku 1998 jako hlavní kurátor Galerie současného umění a architektury – Domu umění města České Budějovice, která se za dobu jeho působení stala prestižní institucí s výrazným mezinárodním přesahem. Doposud zde připravil více než 180 výstav předních domácích a zahraničních autorů.

Výstavu Stopy mohou návštěvníci zhlédnout do 20. 11. 2022, PO – zavřeno, ÚT – NE 9:00 – 16:00. Zámecká jízdárna, Hluboká nad Vltavou 144, 373 41 Hluboká nad Vltavou.

www.ajg.cz

Ohodnoť článek

Štítky Michal Škoda, Stopy, Alšova jihočeská galerie, AJG, výstava jižní Čechy, výstava, Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou, Hluboká nad Vltavou, Jihočeský kraj, jízdárna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Navštivte komentovanou prohlídku Michala Škody v Alšově jihočeské galerii  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.