Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Město musí předělat přihlášku o titul Evropské hlavní město kultury. Původní opomněla investice do infrastruktury

Současné vedení budějcké radnice musí v následujících několika týdnech zásadně změnit podobu přihlášky o titul Evropské hlavní město kultury (EHMK) pro rok 2028. Původní návrh, který odsouhlasili ještě předchozí radní, počítal s investicemi ve výši půl miliardy. Tyto prostředky by však mohly být použity jen na pořádání kulturních akcí, nikoli na investice do infrastruktury. To se podle současného vedení města i kraje musí změnit.

Nejdřív důvod k oslavám, nyní lehké vystřízlivění. Loni na podzim se Budějce dostaly společně s Broumovem do druhého kola kandidatury o titul Evropského hlavního města kultury pro rok 2028. Byl to velký úspěch pro jihočeskou metropoli a zároveň šance, jak do města přinést zajímavé projekty a nemalé finanční prostředky. Současné vedení města ale zjistilo, že právě s ohledem na finance, došlo k zásadní chybě. Původní přihláška totiž počítala s investicemi 500 milionů, tyto peníze měly ale putovat pouze do kulturních akcí, nikoli do tvrdé infrastruktury.

„V rámci přihlášky na EHMK byl připravený rozpočet pouze na měkké projekty, respektive akce, které se musí uskutečnit do roku 2028. Ten rozpočet byl opravdu astronomický. Město by to zatížilo velkým finančním objemem, který bychom dávali do kultury a nerozvíjelo by se nic dalšího. Nyní bude nutné, abychom udělali v rozpočtu změny, které promítneme do finální přihlášky, kterou budeme prezentovat letos v létě. V té už budou zahrnuty konkrétní aktivity, které zde mohou proběhnout, jsou udržitelné a které budou město rozvíjet. Součástí by měly být investice například do KD Slavie,“ nastínila primátorka Dagmar Škodová Parmová (ODS).

Podle nových radních je nejasné, za co konkrétně se mělo zmíněných půl miliardy korun utratit. Jihočeský hejtman a budějovický radní Martin Kuba z ODS uvedl, že konkrétní odpovědi nedostali zástupci města ani od organizátorů, kteří přihlášku připravovali. „Bývalí radní mysleli, že se jedná o výdaje spojené s opravou Slavie. Ve výdajích v přihlášce nejsou ale žádné investice do infrastruktury, měly to být všechno peníze do měkkých kulturních projektů. Pro představu by zde za čtyři roky protekla jedna miliarda korun, za kterou by tady nestálo vůbec nic. To si neumím představit,“ zmínil Kuba.

Takové množství peněz zaplacených jen za kulturní program by ohrozilo ostatní investice města. „Pokud by se proti aktuální podobě projektu nic nepodniklo, tak dojde k ohrožení výstavby většiny věcí, které město potřebuje. Rozpočet není vůbec stavěný na to, aby se 500 milionů investovalo jen do měkkých projektů. Ohrozilo by to výstavbu potřebných staveb, jako jsou parkoviště, dopravní infrastruktura, hřiště a podobně,“ dodal hejtman.

Radnice musí proto přihlášku během následujících týdnů předělat a zahrnout do ní investice jako jsou například oprava Slavie nebo plánovaná budova Alšovy jihočeské galerie na Senovážném náměstí. „To, že budeme přihlášku měnit, není ideální, ale je třeba si reálně říct, že není v ekonomických možnostech města projekt udělat tak, jak byl napsaný,“ zdůraznil hejtman.

Bývalý radní za HOPB Juraj Thoma uvedl, že 500 milionů korun bylo na kulturní program. „Ale kdyby si stávající radní skutečně poctivě přečetli přihlášku, tak by dobře věděli, že peníze v ní vyčíslené jsou odvozené od toho, že se zastupitelstvo svým usnesením rozhodlo, že postupně až do roku 2028 bude navyšovat objem finančních prostředků do kultury na devět procent. A v těch devíti procentech z městského rozpočtu jsou obsažené všechny věci jak na 'měkké', tak na 'tvrdé' projekty,“ nastínil Thoma a dodal, že řada věcí, které by se měly jako součást přihlášky vybudovat, by získala podporu z dotací. Radnice by je tak platila jen částečně. „Vůbec mě nepřekvapuje, že současní radní nemají ani ponětí, o čem mluví, protože je to nikdy ani nezajímalo. Teď se naplňují mé nejhorší obavy, že budou ten projekt ořezávat, měnit a vyvádět všechno jenom proto, aby nebyl úspěšný.“

Vedle města je dalším investorem kraj, který by měl kvůli EHMK podle přihlášky investovat 150 milionů. Další finanční prostředky by měly putovat přímo z ministerstva kultury, konkrétně se jedná o dalších půl miliardy korun.

Finalisty soutěže o EHMK jsou Broumov na Náchodsku a České Budějovice. Za českou stranu se ještě hlásila města Brno a Liberec. O vítězi se rozhodne letos. Titul Evropské hlavní město kultury každoročně propůjčuje Evropská unie. „Titul v průměru přináší mimořádný nárůst HDP o 4,5 procenta na obyvatele. Efekt začíná působit dva roky před samotným začátkem kulturního roku a trvá až pět let po jeho skončení. Ekonomiku posilují investice do infrastruktury, do samotného programu, ale zejména příliv domácích i zahraničních turistů,“ uvedl loni ředitel státní agentury CzechTourism Jan Herget.

Hodnocení článku je 36 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři , | Foto Budějovice 2028

Štítky kultura, EHMK, Evropské hlavní město kultury, Budějce, město

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město musí předělat přihlášku o titul Evropské hlavní město kultury. Původní opomněla investice do infrastruktury  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.