Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jihočeské divadlo nabídne hru o nerovnosti mužů a žen i ukrajinské písně

Jihočeské divadlo předá tento pátek své výroční ceny Jihočeské Thálie za rok 2022. Diváky čeká na jaře také několik premiér. Dva tituly, z toho jeden loutkový, uvede Malé divadlo. Poslední premiéru sezony, tentokrát na téma rovnosti pohlaví, chystá činohra. Operní soubor nabídne tři koncerty včetně narozeninového recitálu barytonisty Alexandra Beně, kde zazní i ukrajinské písně. Novinářům to dnes řekli divadelníci.

Tento pátek předá divadlo své výroční ceny. Program zpestří baletní soubor. "Je to večer, kdy bychom chtěli, aby tanec hrál prim. Bude to v režii tanečního uskupení Dekkadancers," řekl šéf baletu Lukáš Slavický. Předávají se ceny odborníků i divácké ceny pro nejlepšího herce, herečku a inscenaci roku.

Činohra nabídne jako poslední premiéru sezony hru Autorka skotské dramatičky Elly Hicksonové. V české premiéře ji na jihu Čech uvede režisér Adam Svozil, který již v Jihočeském divadle inscenoval tituly Téměř dokonalá láska, Holky a kluci nebo Jméno. "Hra je hodně na téma genderové rovnosti, vyrovnanosti pozic žen a mužů v pracovním procesu, ale i ve vztazích," řekla šéfka činohry Martina Schlegelová. Téma rovných práv mužů a žen ukazuje hra na vztahu režiséra a autorky.

Opera připravuje na jaro tři koncerty. Jedním z nich bude 12. dubna písňový recitál Šťastné i smutné cesty mé, který připomene 60. narozeniny barytonisty Alexandra Beně. Zazní i skladby ukrajinských autorů. "Člen našeho souboru a sólista Alexandr Beň pochází z Ukrajiny a z této kultury si přináší i pěveckou školu. Je to velmi významný charakterový baryton dramatického typu, který na našem jevišti ztvárnil už mnoho významných světových rolí. A právě recitál, který věnujeme jeho životnímu jubileu, bude spojovat árie z těchto velkých rolí s písněmi a zejména, na což musím pozvat především, s písněmi z Ukrajiny; ať už ukrajinských autorů nebo ukrajinské lidové písně," řekl šéf opery Tomáš Ondřej Pilař. Hlavním operním velikonočním koncertem bude 7. dubna na Velký pátek Verdiho Messa da Requiem.

Dvě premiéry připravuje Malé divadlo. První dubnovou sobotu to bude titul O papouškovi, který hledal domov. Příběh vypráví o tom, co vše znamená skutečné přátelství, je pro děti od tří let. "Po dlouhé době nás čeká ryze iluzivní, loutková záležitost, až bych řekl Richard Attenborough na jevišti. Je to hodně ze života zvířat a džungle," řekl šéf Malého divadla Petr Hašek. Na konci dubna uvede soubor novinku To snad nemyslíš vážně?!, pro školní skupiny pátých až sedmých tříd základních škol. Děti budou moci změnit chování postav, aby se děj odvíjel k lepšímu konci.

Jihočeské divadlo zahrnuje činohru, operu, balet a soubor Malé divadlo. Letos má provozní příspěvek od města České Budějovice téměř 154 milionů korun. Hraje také na točně v Českém Krumlově, která přináší divadlu čtyři pětiny všech tržeb.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, Ukrajina, divadlo, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeské divadlo nabídne hru o nerovnosti mužů a žen i ukrajinské písně  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.