Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Regionální muzeum v Českém Krumlově zve na unikátní výstavu portrétů. Ty nejstarší jsou ze 17. století

PR článek

Až do 7. května můžete v českokrumlovském Regionálním muzeu navštívit výstavu bezmála dvou stovek unikátních portrétů z místního sbírkového fondu. Návštěvníci zde mají možnost prohlédnout si díla ze 17. až 20. století od autorů jako Charles Luis Philippot, Ludvík Kuba nebo Wilhelm Fishcher. Některé z portrétů jsou po kompletní restauraci vystaveny dokonce vůbec poprvé.

Téměř dvě stě portrétů ze sbírky muzea

Portréty aristokratů, úředníků, církevních hodnostářů, dvorních dam ale i mužů ve vojenských uniformách. Takto různorodou směsici až dvou stovek výtvarných děl mohou návštěvníci až do 7. května vidět v rámci unikátní výstavy českokrumlovského Regionálního muzea, které se rozhodlo veřejnosti zpřístupnit zajímavá díla ze svého sbírkového fondu. Ten obsahuje kromě velkého množství obrazů se sakrálním obsahem, ikonografií Českého Krumlova či zobrazením šumavské a jihočeské krajiny právě také soubor historicky a umělecky pozoruhodných portrétů. Některé z nich jsou dokonce po kompletním restaurátorském zásahu představovány veřejnosti vůbec poprvé.

Jedním z hlavních motivů celé výstavy je takzvaný měšťanský portrét, jehož zlatým věkem bylo na Českokrumlovsku období 19. století. S tím se pojí především jméno zmiňovaného Charlese Luise Philippota, jenž mimo jiné působil jako dvorní malíř rodu Schwarzenbergů. Právě v ateliéru tohoto významného umělce bylo pro tehdejší měšťany ctí nechat se zvěčnit na malířském plátně. Regionálnímu muzeu se v nedávné době podařilo zakoupit dva Philippotovy obrazy, které zachycují podobu zdejšího významného průmyslníka Franze Wozelky a jeho manželky. Tato dvě díla jsou premiérově součástí výstavy.

Krumlovští starostové z 19. století či Adalbert Stifter

Kromě toho je k vidění například také soubor portrétů sedmi krumlovských starostů z let 1850 až 1919 od lineckého malíře Fridricha Wutschla, nebo některá díla známého českého výtvarníka Ludvíka Kuby. Ten v Českém Krumlově na počátku 20. století během několika krátkodobých pobytů zvěčnil na plátně své hostitele. Na výstavě nechybí ani prvky lidových krojů z venkovského a horského prostředí Šumavy od vůdčího představitele krumlovské meziválečné výtvarné scény Wilhelma Fischera.

Své místo zde mají ale také například obrazy související s osobností a životními peripetiemi známého šumavského spisovatele Adalberta Stiftera. K vidění je miniaturní portrét z doby Stifterových studií kolem roku 1820, perokresby spisovatelových podob od Karla Schefcika z Perneku nebo také portrétní férie Dětství a mládí Adalberta Stiftera, jejímž autorem je Josef Vyleťal. Stifterovy životní osudy se pak pojí i s domem zámožného frymburského obchodníka Matthiase Greipla, z jehož rodinné galerie byly pro výstavu vybrány tři portréty.

Přestože se u některých portrétů z muzejní sbírky nedochovaly informace o identitě na nich zobrazených osob, představují tato díla přesvědčivý doklad o vysoké úrovni tohoto specifického malířského žánru. Návštěvníci mají jedinečnou příležitost udělat si vlastní představu o tehdejší módě, ale třeba také o charakteru či společenském postavení portrétovaných lidí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Regionální muzeum, portrét, výstava, Český Krumlov, Ludvík Kuba, Adalbert Stifter, restaurace, Wilhelm Fischer, Josef Vyleťal, Schwarzenbergové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Regionální muzeum v Českém Krumlově zve na unikátní výstavu portrétů. Ty nejstarší jsou ze 17. století  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.