Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Pramendík dobyl Norsko, pěvecký sbor tam vystupoval na festivalu

Sbor Pramendík složený z absolventů Gymnázia Jana Valeriána Jirsíka pokračuje ve spanilé jízdě reprezentace Jihočeského kraje a posunul hranici nemožného zase o kus dál. Pod vedením sbormistryně a oblíbené učitelky Olgy Thámové, která zpěváky vychovávala během jejich studií na nejstarším jihočeském gymnáziu, absolventi neusnuli na vavřínech studentského sboru Mendík a rozhodli se pokračovat v jeho odkazu i v dospělosti.

Smíšený sbor Pramendík vznikl v roce 2021 a již ve druhém roce svého působení sbírá úspěchy v severské destinaci, kam se hromadně letecky vydal 22. června na kulturní festival pořádaný v památníku obětem 2. sv. války Roseslottet nedaleko norského hlavního města a lyžařského střediska Holmenkollen.

Na festival byl sbor pozván velvyslancem České republiky v Norsku, Davidem Červenkou a jeho pozvání s radostí a bez otálení přijal. Po celou dobu pobytu se o sbor starala paní konzulka Zuzana Otčenášková. Řadou folklorních i populárních písní si skupina získala mnoho nadšených diváků. Zpěváci již tradičně do svého repertoáru zasadili i píseň z prostředí, kde vystupují, a tak se poprali s tradiční písní Norge i rødt hvitt og blått, čímž si zasloužili obdiv nejen norských diváků.

Nutno ale dodat, že jejich výslovnost byla ohodnocena na sedm z deseti bodů, jejich nadšení však nedostatek znalosti jazyka vykompenzovalo. Sbor dokonce posunul svou uměleckou laťku na novou úroveň a secvičil i tři taneční choreografie s pomocí nadějné folklorní tanečnice Veroniky Valachové ze souboru Rokytí. Vystoupení se neobešlo bez tradičních jihočeských krojů zapůjčených souborem Malý furiant.

Během návštěvy skandinávské země nemohlo samozřejmě chybět poznávání okolí. Jednou ze zajímavostí bylo, že Norové zde využívají lodí jako hromadné dopravy. A tak stačilo zakoupit běžnou jízdenku na „městskou“ a o vyfoukaný účes větrem způsobený rychlou jízdou lodí mezi fjory bylo vystaráno. Vlny však zpěváky nerozházely a na palubě se proto opět rozezněly tóny písní jako např. Mezi horami či Loch Lomond. Nechybělo ani taneční vystoupení, i když při závěrečné „zvedačce“ skončily málem tanečnice v moři. Nikomu se naštěstí nic nestalo.

Vystoupení však absolventskému uskupení nestačila, a tak si ještě před svým odjezdem zpěváci střihli rekapitulaci koncertu na střeše proslulé osloské opery a spontánně tak rozveselili den náhodným kolemjdoucím, kteří se přišli zvědavě podívat. V budoucnu by se smíšený sbor Pramendík rád podíval dál, třeba i za velkou louži, aby českým folklórem potěšil nejen krajany žijící v zahraničí. Výjezd sboru finančně podpořila českobudějovická automobilová firma, za což jim jsou zpěváci, většinou ještě studenti, velmi vděčni.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Tisková zpráva

Štítky gjvj, gymnázium, sbor, norsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pramendík dobyl Norsko, pěvecký sbor tam vystupoval na festivalu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.