Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Folková skupina Bonsai č.3 vydává album Hořká letní noc. Při koncertu oslaví 25 let

Oblíbená českobudějovická skupina Bonsai č.3, která hraje folk s violoncellem, natočila nové CD Hořká letní noc. Hudebníci v něm částečně navazují na legendární kapelu Bonsai známou z 80. let, na desce ale přináší také vlastní písničky. Album pokřtí kapela 18. srpna v Českých Budějovicích a 1. září na přehlídce Mohelnický Folk Fest. Deskou zároveň slaví kapela 25 let existence.

„Bonsai mě provází životem již čtvrtstoletí. Prožil jsem díky ní chvíle magické, třeba při nočních koncertech v Telči nebo když s námi na jednom festivalu zpíval celý amfiteátr, že ‚opilý tulák bere srdce do dlaní‘. Vzpomínám ale i na chvíle zábavné, jako když jsme zavařili motor Škody 120. Nová deska Hořká letní noc odráží to, jak poslední roky hrajeme, jak žijeme. Je to naše třetí album, poprvé na něm převládají naše vlastní písničky. Zároveň jsem moc rád, že posluchačům přinášíme i dva neznámé texty Františka Stralczynského. Zvlášť při písničce Vlasy, natočené jako šanson s pianem, mě i při opakovaném poslechu mrazí,“ uvedl v tiskové zprávě kapelník Václav Koblenc.

Na desce je 15 písniček. Zvláštním hostem byl Karel Stralczynský, bratr Františka. Jako violoncellista působil do letošního léta v České filharmonii. Na CD hostuje v písni Song lodního kuchaře, kde je sólový part pro dvě violoncella, a symbolicky v písničce Tajná znamení, jednom z posledních textů Františka Stralczynského.

Kapelu založili v roce 1998

Deska nese název podle písně Hořká letní noc. Napsal ji člen kapely, kytarista a zpěvák Michal Štrobl, z nějž roste nový hlavní autor skupiny. Jednu písničku přímo pro zpěvačku Zuzku složila bývalá zpěvačka kapely Živana Stupková. Jako producent i poradce s deskou zásadně pomohl někdejší kytarista kapely Jiří Toman.

„Chtěla jsem do těch písní vtisknout samu sebe, protože o tom vlastně písně jsou. Vyprávějí příběhy našich životů a čím víc má člověk zkušeností, tím najednou všemu lépe rozumí a dokáže to poselství předat dál. Věřím, že CD přinese všem posluchačům to, co přináší nám: radost, melancholii, možná i trochu smutku. Prostě to, co přináší i život,“ řekla o desce zpěvačka Zuzana Králová, která s Koblencem kapelu v roce 1998 spolu založila.

Hlavní křest se uskuteční již 18. srpna na radničním nádvoří v Českých Budějovicích. Z Velké Británie dorazí na akci bývalí členové - zpěvačka Živana Stupková a basák Tomáš Široký. Přijedou také další hosté, kytarista Jiří Toman či bubeník Jan Kubeš. Po koncertě je na programu afterparty ve studentském klubu Kampa.

Folková kapela si zároveň albem připomíná 25. výročí. V roce 2018 získala skupina hlavní cenu poroty na festivalu Mohelnický dostavník a ve finále festivalu Porta Cenu Českého rozhlasu. Jihočeští hudebnícic doposud vydali dvě CD, Historka (2002) a Z dlouhých poutí (2016). Při koronakrizi připravila kapela několik sérií hraní do oken v jihočeských domovech pro seniory. Základním melodickým prvkem v hudbě je violoncello, kapela má ráda lehce poetické texty a baví ji hledat zajímavé vícehlasy.

„Díky kapele jsem poznala různé lidi, z nichž se stali mí přátelé. Taky jsem moc ráda, že jsem se seznámila s Karlem Stralczynským. Je to úžasný, milý člověk a skvělý violoncellista. Díky kapele jsem se podívala na spoustu míst, která bych jinak neobjevila, třeba hrad Landštejn v srdci České Kanady nebo zámek v Hradci nad Moravicí. Zažila jsem s Bonsai č.3 taky to, že jsem sama stopovala s violoncellem z Jihlavy na festival Prázdniny v Telči,“ řekla violoncellistka Petra Štroblová, která v kapele hraje od roku 2001.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Petr Skřivánek

Štítky bonsai č.3, kapela, hudba, koncert, oslava, kultura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Folková skupina Bonsai č.3 vydává album Hořká letní noc. Při koncertu oslaví 25 let  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.