Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Z lodního kontejneru je mobilní galerie. Zdobí budějcké náměstí

Od včerejšího večera si mohou lidé na náměstí v Českých Budějovicích prohlédnout mobilní galerii, kterou pro tradiční festival Umění ve městě vytvořili organizátoři. Uvnitř lidé najdou díla sochaře Michala Trpáka. Výstavu pojmenoval Akvárium. Dvanácti metrový lodní kontejner bude na náměstí do konce října.

Mobilní galerie je umístěná na náměstí Přemysla Otakara II. nedaleko Černé věže. Jde o letošní novinku festivalu Umění ve městě. Galerii organizátoři vytvořili z dvanáct metrů dlouhého lodního kontejneru, který rozřezali a prosklili speciálním sklem s fólií uprostřed. „Díky umístění ve veřejném prostoru jde o první galerii, která je určena skutečně všem. I těm, kteří zrovna nejsou běžnými návštěvníky výstavních síní,“ uvádí organizátoři festivalu.

V galerii jsou vystavena díla sochaře a zakladatele Umění ve městě Michala Trpáka. Kolekci nazval Akvárium. Tvoří ho sochy ryb, potápěče a placů. „Vevnitř mám své sochařské objekty a je tam i zelená stěna z 3D tisku, z betonu, kterému se také poslední tři roky věnuji,“ řekl Trpák.

Střecha kontejneru by mohla podle produkční festivalu Aleny Doležalové sloužit jako terasa, pódium, vyhlídka nebo další výstavní plocha.

Líbí se vám nová mobilní galerie na náměstí?

Celkem hlasovalo219 čtenářů

Náklady na vytvoření galerie byly kolem půl milionu korun. Trpák uvedl, že by dílo mohlo putovat i po jiných městech v Česku a v Evropě. „Bude to takový mobilní galerijní nomád,“ okomentoval. Kontejner bude na českobudějovickém náměstí do konce října.

U galerie se už během pátečního rána zastavovali lidé a díla si prohlíželi. Jedním z nich byla například dvaadvacetiletá Markéta z Českých Budějovic. „Chodím tudy každý den do práce, takže mě zaujalo, co je tady nového. Galerie je moc pěkná. Líbí se mi hlavně ty květináče po straně a betonové nápisy. Myslím, že to bude i takové „instafriendly“ místo,“ řekla.

Začal další ročník Umění ve městě. Sochy jsou na téma paralelní vesmíry

Dvacet instalací na téma paralelní vesmíry. Od dnešního dne si je mohou lidé prohlédnout na několika místech v kraji. Odstartoval totiž šestnáctý ročník festivalu Umění ve městě. V minulosti mohli lidé vidět například sochu koně na...

Festival Umění ve městě začal v Budějcích 15. června. Letošním tématem jsou paralelní vesmíry a umělá inteligence. Sochy zaplnily několik měst a obcí v jižních Čechách. Festival, který nabízí přes 20 soch, potrvá do konce září.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Elmira Talířová

Štítky mobilní galerie, umění, lodní kontejner, Michal Trpák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Otakar Svoboda

Nádherné, skutečně. To přesně náměstí potřebovalo. Ne zbytečné stromy například.

Sobota, 19. srpna 2023, 10:16Odpovědět

Z lodního kontejneru je mobilní galerie. Zdobí budějcké náměstí  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.