Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Začal další ročník Umění ve městě. Sochy jsou na téma paralelní vesmíry

Dvacet instalací na téma paralelní vesmíry. Od dnešního dne si je mohou lidé prohlédnout na několika místech v kraji. Odstartoval totiž šestnáctý ročník festivalu Umění ve městě. V minulosti mohli lidé vidět například sochu koně na českobudějovickém náměstí nebo věž z van na Lannově třídě.

Poslední ročníky festivalu mají určité téma. Tím letošním jsou paralelní vesmíry. „Nad paralelními vesmíry se zamýšlím často. Každý trávíme spoustu času na internetu a sociálních sítích, což je taky paralelní vesmír, který se stále rozrůstá. A někteří už ztrácí pojem, jestli žijou víc tam, nebo v realitě," řekl během slavnostního zahájení festivalu sochař a organizátor Michal Trpák. Roli při volbě tématu podle něj sehrál i rozvoj umělé inteligence, který dokáže tvořit texty, obrázky, fotografie, hudbu i modelovat 3D objekty.

Festival tvoří 20 instalací, některé umělci připravili přímo pro výstavu. Patří mezi ně například Veronika Psotková s instalací My Pet, My BFF v Panské ulici, Jan Dostál s obřím Flow pro Piaristické náměstí nebo Zdeněk Chmelař, který nechá návštěvníky projít svou bránou na Zlatém mostě.

Sochy mohou lidé vidět kromě Českých Budějovic také v Hluboké u Borovan, Hluboké nad Vltavou, v Lipně nad Vltavou, ve Vodňanech nebo Veselí nad Lužnicí. Tam bude v parku u kulturního domu umístěna práce ukrajinské umělkyně, které vytvořila v Česku jako reakci na válku. „Jsme rádi, že sochařstvím reagujeme na situaci na Ukrajině," řekl Trpák.

Novinkou letošního ročníku jsou dvě mobilní galerie, které budou v centru Českých Budějovic. První je obrazová minigalerie, která v sobě kombinuje květináč se zelení a výstavní plochu pro originální obrazy. „Vystavené obrazy v této galerii se budou měnit a představí tak během léta díla více umělců,“ uvedli organizátoři v tiskové zprávě. Od poloviny srpna bude na náměstí velká dvanáctimetrová prosklená sochařská galerie, která nabídne pohled do podvodního světa sochaře Michala Trpáka.

Výstava potrvá až do konce září. Na webových stránkách festivalu najdou lidé přehled a mapy jednotlivých instalací.

Hodnocení článku je 34 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Umění ve městě

Štítky Umění ve městě, České Budějovice, umění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začal další ročník Umění ve městě. Sochy jsou na téma paralelní vesmíry  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.