Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Divadelní léto na zámku Kratochvíle přilákalo rekordních 2500 diváků

Rekordních téměř 2500 diváků přilákalo letošní divadelní léto na jihočeském renesančním zámku Kratochvíle. Netoličtí ochotníci ze spolku Tyl tam odehráli 12 představení Světáků, scénář vznikl na motivy komedie Zdeňka Podskalského z roku 1968. Divadelní sezona na Kratochvíli bude pokračovat 17. září, kdy tam sehrají pohádky herci z Národního divadla Čkyně.

Scénář Světáků se od filmu příliš nelišil. „Tři fasádníci vstupují s velkým očekáváním do velkého světa, kde potkávají tři nastrčené lehké děvy, které se z nich snaží vymámit peníze," řekl kastelán Petr Šmíd, který ve Světácích ztvárnil Antonína. Komedii hrálo na Kratochvíli 12 herců. Soubor Tyl vystupuje na zámku přes 30 let.

Než se na zámek vrátí v červenci 2024, vystřídá je v romantické zahradě Národní divadlo Čkyně. To je aktuálním držitelem prachatické ceny Štítek z přehlídky divadelních pohádek pro děti. „V Šípkové Růžence jsme se hodně zaměřili na téma ochrany přírody a likvidaci otravných plevelů. Perníková chaloupka je zase pohádkový horor s prvky punku," uvedl Pechoušek, který je jedním z herců. Ochotníci ze Čkyně uvedou v září dvě zmíněné pohádky, v červnu příštího roku plánují na zámku jiný program pro děti.

S pohádkami mají zámek Kratochvíle spojené celé generace, protože 25 let tam byla expozice loutek a animovaného filmu. Bylo to v letech 1981 až 2006. „Zásadní obrat nastal na Kratochvíli v roce 2006, kdy zde začal projekt Renesance renesance, jehož cílem bylo navrátit zámku autentickou podobu a vytvořit instalaci připomínající dobu posledních Rožmberků," řekl Šmíd.

Zámek loni navštívilo asi 40 tisíc lidí. Dlouhá léta tam hrávalo Divadlo Continuo, jež připravovalo letní inscenace nazvané Kratochvílení. Letos v létě tam viděli diváci renesanční představení, které připomnělo někdejší rožmberské slavnosti. Objevili se v něm alchymisté, zahradu rozzářilo přes 500 svíček.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky divadlo, památky, Netolice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Divadelní léto na zámku Kratochvíle přilákalo rekordních 2500 diváků  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.