Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Památky na jihu Čech navštívily při Dnu evropského dědictví stovky lidí

Několik stovek lidí navštívilo v sobotu památky na jihu Čech při příležitosti Dnů evropského dědictví. Například zámek Hluboká nad Vltavou zpřístupnil při akci historickou zámeckou vodárnu na břehu řeky Vltavy.

„Vzhledem k příznivému počasí nebyl zájem tak vysoký. Přece jen lidé spíš chtěli trávit čas venku, nebo se také konaly různé jiné akce," uvedla mluvčí jihočeských památkářů Markéta Slabová.

Hrad Landštejn při příležitosti Dnů evropského dědictví nabídl komentované prohlídky areálu. Zámek Třeboň připravil tematickou prohlídku soukromými schwarzenberskými apartmány s názvem Zvířata v životě Schwarzenbergů.

„O památky měli zájem většinou návštěvníci, kteří místa dobře znají. Například v Hluboké nad Vltavou byla na zámecké vodárně řada lidí, kteří chodí na místní plovárnu, protože z ní na vodárnu vidí. Ale na památky do Jihočeského kraje dorazili i návštěvníci i z jiných regionů," uvedla.

Město koupí Kendeho vilu. Za kulturní památku zaplatí 20 milionů korun

Za 20 milionů korun koupí město Kendeho vilu v Otakarově ulici v Českých Budějovicích, kterou před několika měsíci prohlásilo ministerstvo kultury památkou. Koupi dnes odhlasovali na svém jednání zastupitelé. Nemovitost chce město otevřít...

V Českých Budějovicích mohli zájemci zhlédnout vnitřek Kendeho vily v Otakarově ulici, kterou město letos koupilo od soukromého vlastníka. Dny evropského dědictví začaly o minulém víkendu, kdy se konaly třeba na zámku v Jindřichově Hradci.

Patronem Dnů evropského dědictví (European heritage days) je v Česku Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska. Veřejnosti se při nich otevírají i jinak nepřístupné památky a další zajímavá místa nebo se pořádají akce, které připomínají historii nebo historická řemesla. Dny evropského dědictví se v Evropě konají od roku 1991 pod záštitou Rady Evropy. Jejich posláním je propagace historického dědictví. V ČR se dny pořádají od roku 1992. V Česku se letos dny konají od 9. do 17. září.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, památky, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Památky na jihu Čech navštívily při Dnu evropského dědictví stovky lidí  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.