Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Město koupí Kendeho vilu. Za kulturní památku zaplatí 20 milionů korun

Za 20 milionů korun koupí město Kendeho vilu v Otakarově ulici v Českých Budějovicích, kterou před několika měsíci prohlásilo ministerstvo kultury památkou. Koupi dnes odhlasovali na svém jednání zastupitelé. Nemovitost chce město otevřít veřejnosti.

Prodej městu byla jediná možnost, uvedla majitelka vily

S odkoupením dnes na svém zasedání souhlasili všichni zastupitelé. „Nedávno zapsaná kulturní památka je cenná díky zachovalému honosnému interiéru, kde se zastavil čas, ale má i svůj příběh. Před 2. světovou válkou patřila významné židovské rodině, jejíž členové skončili v koncentračních táborech. Ironií osudu je, že tam poté nacisté zřídili sídlo bezpečnostní služby Sicherheitspolizei SD,“ přiblížil náměstek primátorky Tomáš Bouzek (TOP 09). Za památku město zaplatí 20 milionů korun. 

Podle majitelky nemovitosti byl prodej městu jedinou možností. „Rekonstrukce a údržba tak velkého objektu je nad mé finanční možnosti. Protože byl dům zabrán ministerstvem kultury jako kulturní památka, nezbývá mi nic jiného než jej prodat jedinému subjektu, který má na rekonstrukci a provoz prostředky. Tím je město České Budějovice. Ukázalo se, že soukromí zájemci ani jiné organizace by tuto budovu finančně nezvládli,“ napsala dnes redakci.

Vila se otevře veřejnosti, vzniknout by mohly reprezentativní prostory

K čemu přesně bude dům sloužit bude podle tiskové mluvčí města Jitky Brůhy Welzlové ještě upřesněno. Už v minulosti ale Bouzek uvedl, že by se měla vila zpřístupnit veřejnosti. „Budeme jednat s Pamětí národa, oslovíme i Jihočeské muzeum a samozřejmě chceme, aby se to všechno promítlo do kandidatury Budějovic na Evropské hlavní město kultury 2028,“ dodává náměstek.

Architekt Vladimír Musil dříve řekl, že existuje několik možností, jak prostory využít. „Mohou být reprezentativní, může to být ideální pro nějaké schůzky, expozice, případně výstavy. Umožnit lidem, školám si to prohlédnout. Ten příběh vily je opravdu silný," řekl.

Prohlášení kulturní památkou

O tom, že má město zájem vilu v Otakarově ulici koupit, se mluvilo už delší dobu. Ministerstvo kultury ji na návrh českobudějovického architekta a předsedy Spolku přátel Českých Budějovic Vladimíra Musila prohlásilo na začátku roku památkou. „Ministerstvo kultury Kendeho vilu v Českých Budějovicích nepravomocně prohlásilo za kulturní památku rozhodnutím ze dne 25. ledna 2023. Rozklad proti tomuto rozhodnutí správní orgán zatím neregistruje,“ napsala tehdy redakci Petra Hrušová z tiskové oddělení ministerstva. V polovině února rozhodnutí nabylo platnosti.

Vila podle ministerstva představuje naprosto unikátně dochovanou stavbu, která je jednoznačně významnou architektonickou, uměleckořemeslnou, historickou a urbanistickou památkou, jejíž hodnoty jsou umocněny i ve vztahu k významné osobnosti, která vilu obývala. „Památková hodnota souboru spočívá v jeho celistvosti a v míře autenticity dochování jak exteriérových, tak cenných interiérových prvků. Do dnešních dnů intaktně zachovanou stavbu lze bezesporu zařadit mezi nejhodnotnější realizace na poli českobudějovické vilové architektury,“ stojí v odůvodnění.

Vila se v minulém roce objevila na prodej na stránkách realitní kanceláře, podle které byla určena k celkové rekonstrukci. Vzhledem k tomu, že se nachází v části města, na které územní plán povoluje bytovou výstavbu, hrozilo, že by mohla být zbourána a nahrazena novostavbou. I to byl důvod, proč návrh ministerstvu Musil poslal. 

„Památkami se zabývám celý život a vadí mi, když není něco vnímáno tak, jak by mělo být. Důkladně jsem si přečetl, proč se vila nabízí k prodeji a když jsem došel k tomu, že by mohla být, řeknu to úplně zjednodušené, i zbourána, tak jsem musel konat,“ řekl v únoru redakci.

Z Kendeho vily bude kulturní památka. Město chce nemovitost koupit

Naprosto unikátně dochovaná stavba, která je jednoznačně významnou památkou. Tak popisuje Kendeho vilu v Otakarově ulici v Českých Budějovicích Ministerstvo kultury, které nemovitost z roku 1920 prohlásilo památkou. Město České Budějovice proto...

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město České Budějovice

Štítky Kendeho vila, kulturní památka, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město koupí Kendeho vilu. Za kulturní památku zaplatí 20 milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.