Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Přijďte si užít podzimní trhy na náměstí ve Křemži

PR článek

Letošní podzimní Sousedské trhy se v sobotu budou nést v duchu podzimní úrody, dobrého jídla a pití s chutí jablek, hrušek a švestek, vůní pečeného masa a rozmanitých specialit z kuchyní našich sousedů starousedlíků i těch, které sem přivedl osud. Především lokální výrobci zde budou nabízet své produkty nebo služby.

I tentokrát trhy vychází z tradičního způsobu života na Křemežsku.

Navazují na kdysi pestrý farní život obce, který býval úzce spjatý s běžnými denními rutinami. Kolem kostela a fary se odehrávaly příběhy mnoha rodin a duchovní poskytovali rámec, který farníkům umožňoval žít v souladu … Záměrně větu ukončuji tečkami, protože si dnes můžeme dosadit i jiné slovo, než slovo obvyklé – Bůh.

Farní život mnohdy naplňoval společenské, kulturní, vzdělávací i sportovní nebo třeba charitativní aktivity a do velké míry organizoval život v obci. Ne nadarmo se říkávalo, že farář, učitel a doktor jsou hlavní pilíře venkovské společnosti. Cílem tedy je podpora zájmu o historii farnosti na Křemežsku a připomenout, že v kostele sv. Michaela archanděla na náměstí stále pulzuje bohatý duchovní společenský a kulturní život, a že se ho může účastnit každý. Ať už je aktivní v církvi nebo se jen občas uchýlí se svými myšlenkami do útrob této krásné novogotické církevní stavby. Třeba si přijde jen poslechnout místní pěvecký sbor nebo shlédnout každoročně, a přesto vždy originálně, ztvárněné vystoupení Živý Betlém. Někdo přijde pouze na Vánoce na půlnoční mši, jiný chodí do kostela každou neděli.

Často bývají poutní mše završeny bujarým veselím, atrakcemi pro děti i dospělé a muzikou. Sousedské trhy ladily atmosféru tradičního sobotního trhu, který proběhne 30. 9. od 9:00 do 16:00 hodin, do odstínů pouťového veselí. Vystoupí žonglér, akrobat a klaun v jedné osobě, který bude svými kejklemi bavit děti i dospělé po celý den. K tanci i k poslechu bude opět hrát a zpívat kapela Dark Blue Elephants a skauti si pro malé návštěvníky připraví rozmanitý program. Nebudou chybět ani dílničky.

Sobotě 30.9. předchází svátek sv. Michaela archanděla, kterému je křemežský kostel zasvěcen. Proto se rozhodli rozšířit tradiční poutní mši o svatomichalskou slavnost. Lidé by měli mít možnost prožít si duchovní atmosféru, kterou navodí kulturní a doprovodný program. Propojení světského a duchovního světa proběhne prostřednictvím dopoledního setkání všech, kteří v neděli ráno přijdou na náměstí.

V 9:00 hodin zahájí tzv. brunchem. V parku bude fungovat kavárna pod širým nebem, cukrárna i další stánky s dobrým jídlem a pitím. Prostor je veřejný, takže pokud bude někdo chtít posnídat s přáteli či s rodinou a nabídnout své vlastní kulinářské umění, bude mít také možnost. Může si přinést vlastní občerstvení a využít vše, co bude toho dne park před radnicí nabízet. V průběhu dopoledne za námi přijde pan farář Petr Hovorka s přímluvou a s požehnáním, paní Jarmila Hansová nás zasvětí do historie kostela a dalších zajímavostí a poslechneme si i pěvecký sbor, který příležitostně působí v našem křemežském kostele.

Je to jedinečná možnost pobýt spolu v trochu jiném, poklidném duchu, ať už zastřešeni klenbou kostela nebo klenbou nebeskou. Ať už si půjdete poslechnout poutní mši svatou, která začne v 9.30 hodin v kostele nebo jen posedíme a poslechneme si přednášku či kostelní sbor.

FacebookInstagram

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky křemže, podzim, kultura, pozvánka, program

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

Běžte s tím do Kremže....

Pátek, 29. září 2023, 14:08Odpovědět

Přijďte si užít podzimní trhy na náměstí ve Křemži  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.