Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jihočeské divadlo chystá koncert pro děti, jímž je provede plyšový roztoč

Hravý koncert pro děti, balet Deník přání, hru Verneovka či akci Rozsviťme demokracii nabídne v listopadu Jihočeské divadlo. Připojí se také 18. listopadu k Noci divadel, připraví prohlídky i básnická vystoupení. Ve středu 1. listopadu spustí scéna předprodej vstupenek na tituly, jež uvede příští rok před otáčivým hledištěm v Krumlově.

Opera dnes uvede v budějovickém Domě kultury Metropol poprvé Nevýchovný koncert. „Je třetím dílem seriálu, ve kterém se zaměřujeme na publikum nejmladších generací. Nejprve to byla Mimi opera, další rok Malý Mozart. Výchovné koncerty pro mě byly vždy nuda, naopak náš koncert má být zdrojem radosti. Není cílem předat data, v interaktivním programu si děti vyzkoušejí nejrůznější alotria. Jednou z postav, která koncert provází, je dvoumetrový plyšový roztoč," řekl umělecký šéf opery Tomáš Ondřej Pilař.

Před vstupem do sálu dostanou děti v sáčku ozvučná dřívka, šustící vajíčko, svítící tyčku na dirigování, pytlík pak mohou bouchnout jako bicí nástroj, dodal Pilař. Zazní úryvek z Carmen, skladby Dvořáka, Haydna, Gershwina, celá Smetanova Vltava či pochod z Hvězdných válek.

Malé divadlo chystá na listopad dvě premiéry. Tuto sobotu to bude Verneovka aneb Kompletní dílo Julesa Verna v 60 minutách. „Tentokrát cílíme na nejmenší publikum. Hra je určená pro děti od čtyř let. Zabývá se vztahem hodně zaneprázdněných rodičů a jejich dětí. Vychází z osudu Verna a vztahu s jeho synem," řekl umělecký šéf souboru Petr Hašek. Po třech letech bude v listopadu také obnovená premiéra hry Ježíšek Superstar, což je inscenovaný koncert.

Deník přání má název jednoaktový balet, jehož premiéra bude 16. listopadu. Autorem je Adam Sojka. „Je to obrazové představení, není tam klasická dějová linka. Většina lidí dospívá v životě k sebereflexi, vrací se ke vzpomínkám. Skáčeme tam od dětství a vnitřní fantazie, kdy jsme ani nebyli na světě, až po věci, kdy jsme na té cestě už skoro na konci," řekl Sojka.

Divadlo chystá rovněž 17. listopadu akci Rozsviťme demokracii, průvod k radnici. O den později se připojí k celostátní Noci divadel.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, divadlo, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeské divadlo chystá koncert pro děti, jímž je provede plyšový roztoč  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.