Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Užijte si předvánoční výlety po Písecku, Blatensku, Strakonicku a Vodňansku

PR článek

Doba adventu je čas očekávání. Vánoční svátky se přibližují a my často myslíme více na cukroví a uklízení než na společně strávený čas s rodinou. Přitom každý adventní víkend přímo vybízí k výletu! Tak si to letos užijme plnými doušky.

Zámek Blatná pořádá opět každý adventní víkend trhy přímo na nádvoří. Nebude chybět ekologické kluziště a prohlídky zámku s vánoční atmosférou. Samozřejmostí je pak procházka zimně oděným parkem, ve kterém jak známo se pasou daňci, a ve svých příbytcích spokojeně žijí alpaky. Program startuje v sobotu 25. listopadu 2023.

Hradní vánoční trhy ve Strakonicích se konají od 8. do 10. prosince 2023. Kromě různorodého zboží se můžete těšit na koncert Ivety Blanarovičové na 1. nádvoří v sobotu 9. 12. od 18 hodin nebo na pohádku s efekty v neděli 10. 12. od 10 hodin. Akce se koná pod širým nebem a kulisy hradu dotvářejí vánoční pohodu, stejně jako třeba živý betlém, který můžete vidět celou neděli.

Písku se tradičně rozestavují betlémy v historickém centru. Svaté rodiny ze slámy, dřeva i kovu najdete v gotickém parkánu, na centrálním náměstí i v hlavním parku Navíc je tento rok pro vás připravena hra v podobě procházky po píseckých betlémech. Stačí kliknout na hry.piseckem.cz. Kdo projde trasu všech betlémů, dostane malou odměnu v Infocentru Písek a může se také zaregistrovat do soutěže o hodnotné ceny. Vánoční řemeslné trhy startují v pátek 15. 12. a trvají do neděle včetně. Chybět nebude historický kolotoč, zabijačkové pochoutky či cukroví.

Vodňany na 5. prosinec připravují tradiční akci Mikuláš na náměstí bez petard a ani letos nebude chybět jízda ve spřežení taženém koňmi. Navíc by mělo být k vidění vystoupení kejklířů a menší skupina Krampusáků. Na neděli 17. prosince je pak připravován adventní program na náměstí Svobody s Vánočním příběhem v podání divadla Já to jsem, vystoupením Žesťového kvintetu a pěveckého sboru Mendík. 

Pokud chcete nasát tu správnou vánoční atmosféru nenechte si ujít Českou mši Vánoční v podání Píseckého komorního orchestruPIKO. Zahrají v Písku, Čížové nebo v Protivíně.

Do zimního kabátu se obléká i Pohádková kovárna v Selibově. Místní pohádkové víly pilně pracují na tom, aby od 18. listopadu bylo možné vidět vánoční krásu vně i uvnitř kovárny. Součástí budou i tvořivé dílny pro malé i větší.

Vánoční čas můžete zpestřit prohlídkou hradu Helfenburk na Silvestra či na Nový rok. V Protivíně 1. ledna 2024 od 18 hodin proběhne i tradiční velký ohňostroj.

Vánoční dárky z regionu můžete koupit denně mezi 9 a 17 hodinou v Infocentru v Písku na Velkém náměstí. V adventu přibude navíc rukodělné zboží – vánoční ozdoby, háčkované hračky, dřevěné vánoční dárky. Tak se zastavte.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky písecko, strakonicko, vodňansko, cestování, příroda, jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Užijte si předvánoční výlety po Písecku, Blatensku, Strakonicku a Vodňansku  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.