Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Podívejte se na prosincové novinky v Jihočeském divadle

PR článek

Prosinec zahájí 6. prosince operní soubor Jihočeského divadla výjimečnou událostí. Ve světové premiéře opery Komenský, psané přímo na objednávku Jihočeského divadla, ožije jeden z nejhlubších lidských příběhů světové historie. Hudbu zkomponoval držitel dvou Českých lvů Jan Jirásek, režie se ujal umělecký šéf opery Tomáš Ondřej Pilař.

Operní soubor si pro své příznivce připravil i bohatý adventní program. Diváci se mohou těšit na vánoční příběh Hej Mistře a nebude chybět ani tradiční Vánoční koncert v Katedrále sv. Mikuláše. Opeře bude patřit i Silvestr a Nový rok, který zpestří jiskřivé melodie z operet a muzikálů v rámci premiéry koncertu Opereta Gala.

Jižní Svéráz 2024

Letošní rok se Jihočeské divadlo stalo hrdým partnerem projektu České Budějovice – Evropské hlavní město kultury 2028. Klíčovou vizí konceptu Českých Budějovic je tzv. permakultura – vize propojení všech složek kulturního života včetně sfér vzdělávání, sociální péče nebo veřejného prostoru a jejich rozvoj v duchu udržitelnosti a péče. „Více než 50 programových linií, které zde již od příštího roku začneme realizovat, má významnou evropskou dimenzi, a proto již nyní mohu pozvat na nultý ročník unikátního bienále „South Specific“ (Jižní Svéráz), zaměřeného na zážitkové a imerzní divadlo v netradičních prostorách po celých jižních Čechách, nebo například na nově vzniknuvší „Culture island“, díky němuž bude možné navštívit během jediné návštěvy Českých Budějovic hned celou řadu sousedících kulturních institucí,“ vysvětluje umělecký šéf opery a zároveň člen dramaturgické rady Evropského hlavního města kultury Tomáš Ondřej Pilař.

Jižní svéráz (South Specific) je unikátní site-specific divadelní festival propojující sílu divadla Continuo, Jihočeského divadla a Komařic. Festival nabídne jedinečné zážitky propojující divadlo a tajemnou atmosféru neobvyklých míst. Diváci se tak stanou součástí poutavých příběhů, které ožijí na neočekávaných scénách. Jižní Svéráz není pouze festival, je to cesta plná příběhů, dobrodružství a překvapivých setkání, které zanechají nezapomenutelné vzpomínky a dojmy. Prodej nultého ročníku festivalu bude zahájen 8. prosince a diváci se mohou těšit na opravdu pestrou programovou nabídku. Celý program naleznete pod tímto odkazem.

Baletní soubor Jihočeského divadla bude tančit pro Nadační fond pro taneční kariéru. I tanečníkům to jednou dotančí, a proto z každé prodané vstupenky z představení Popelka 10. prosince poputuje 50 korun na konto Nadačního fondu pro taneční kariéru. Ten aktivně podporuje profesionály v oboru tance, pohybového divadla a cirkusu v procesu změny kariéry a přípravy na ni.

V polovině prosince se Jihočeské divadlo bude pyšnit další světovou premiérou, kterou je česká komedie nejen pro milovníky Budvaru Velká vodní loupež. Hru napsanou přímo na objednávku Jihočeského divadla uvedeme ve světové premiéře 15. prosince 2023 netradičně v budvarské pivnici v hotelu Malý pivovar v ulici Karla IV. v Českých Budějovicích. Režie se ujala mladá režisérka Zuzana Burianová. Scénu navrhl Ján Tereba a kostýmy Anna Hrušková. V hlavní roli David Krchňavý. Dále hrají: Jiří Untermüller, Daniela Bambasová, František Hnilička, Pavel Oubram, Jakub Koudela, Dana Verzichová, Eliška Brumovská, Jan Saska.

V únoru pojede Jihočeské divadlo Jižní spojkou opět do Prahy. Naše soubory už po páté povezou pražským divákům výběr inscenací ze své produkce. Tentokrát se představíme v Činoherním klubu, v divadle Komedie, NoDu, v Divadle VILA Štvanice a ve Stavovském divadle. Prodej vstupenek bude zahájen 1. prosince a celý program najdete zde

Obchodní oddělení si na celý adventní čas připravilo řadu akcí, které budou každou neděli uveřejněné na webových stránkách a sociálních sítích divadla. Naším tipem na dárek nejen k Vánocům jsou dárkové poukazy a kupónové předplatné, oboje v prodeji na pokladně i online. Diváci se mohou těšit i na pokračování diváckého klubu JD na dosah. Klub je tvořen podporovateli Jihočeského divadla a nabízí řadu benefitů a zajímavých aktivit. Členský poplatek na rok 2024 je 500 korun. Podrobnosti o klubu zde.

„Jihočeské divadlo aktivně spolupracuje s pedagogy a vytvořilo pro ně rozcestník aktivit na webových stránkách divadla. Zde se pedagogové dozví, co vše mohou pro sebe a své studenty získat. Od března 2023 také fungují setkání nazvané „Na slovíčko s Jihočeským divadlem“. Poslední velmi povedené setkání proběhlo na začátku listopadu, další připravujeme na začátek února a už teď se pedagogové mohou těšit na uměleckého šéfa opery a na uměleckou šéfku činohry,“ doplňuje vedoucí obchodního oddělení Pavla Hornychová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky jihočeské divadlo, kultura, program, pozvánka, umění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podívejte se na prosincové novinky v Jihočeském divadle  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.