Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

KULTURNÍ TIPY: Vyrazte na Kleť speciálním rychlíkem. Nový rok oslavte procházkou

Je tady poslední víkend roku 2023. Na jihu Čech se chystá několik zajímavých kulturních akcí, na které můžete vyrazit. V Českých Budějovicích vezměte děti na výstavu mašinek nebo do Malého divadla. V neděli zajděte na operu nebo silvestrovské otužování. Vyrazit také můžete na Kleť speciálním rychlíkem.

Pátek 29. prosince

Vánoce s mašinkami

Až do soboty si můžete v Českých Budějovicích na Lidické třídě v areálu autoservisu Pronto prohlídnout tradiční výstavu mašinek, vláčků, kolejí a modelů nejen železnic. Výstava je otevřena od 10 do 18 hodin, v 16 hodin začíná ukázka nočního provozu. 

Spaghetti Futurista!

V Malém divadle je dnes večer na programu představení Spaghetti Futurista! Jde o příběh českobudějovické malířky Růženy Zátkové, která se svými obrazy a sochami patřila k vrcholným představitelkám světového avantgardního umění. Protože však doma nikdo není prorokem, ani Růžena za svého života neměla v Čechách jedinou výstavu. Jejímu pohledu na svět nerozuměli řadoví budějčáci, ale ani nikdo ze známé a úspěšné podnikatelské rodiny Zátkových. Představení začíná v 18:30.

Sobota 30. prosince

Motor v Budvar aréně

V sobotu odpoledne můžete vyrazit na letošní poslední hokejový zápas Českých Budějovic. V domácí Budvar aréně vyzve Motor Vítkovice. Podaří se domácím získat čtvrté tříbodové vítězství v řadě? Zápas začíná v 17 hodin.

Kouzelná flétna v Metropolu

Jihočeské divadlo uvede v Metropolu dobrodružné podobenství o souboji temnoty a světla v magickém díle W. A. Mozarta. Kouzelná flétna je ideálním zážitkem pro operní začátečníky, rodiny s dětmi nebo zkrátka kohokoliv, kdo si jde do opery pro krásu a radost. Začátek je v 18 hodin.

Neděle 31. prosince

Silvestrovský Lannův ponor

Ani letos nebude chybět oblíbená akce pro všechny otužilce. Poslední den roku oslaví všichni společně už podesáté silvestrovským Lannovým ponorem vltavským. Start je v 15 hodin.

Výlet na Kleť zvláštním rychlíkem

V neděli máte možnost vydat se na jedinečný výlet zvláštním rychlíkem Kleť, a to z Českých Budějovic do Holubova nebo do Zlaté Koruny. V čele rychlíku bude legendární motorová lokomotiva řady 754 Brejlovec v dobovém nátěru. Odjezd zvláštního rychlíku je naplánován na 9:12 hodin. Po cestě vlak zastaví pro nástup i výstup cestujících ve stanicích a zastávkách České Budějovice jižní zastávka, Boršov nad Vltavou, Černý Dub, Vrábče, Křemže, Holubov, Třísov a Plešovice. Zpět ze Zlaté Koruny zvláštní vlak pojede v 10:18. Rychlíkem bude možné přepravit kočárky, jízdní kola i psy. 

Opereta Gala

A Jihočeské divadlo ještě jednou. Na 31. prosince si totiž připravilo premiéru Operety Gala. Toužíte se na přelomu roků ocitnout v té nejveselejší společnosti, obklopeni lehkostí nejslavnějších českých a světových operet a muzikálů? Rozloučit se se starým rokem nebo přivítat ten nový společně s hudebními hrdiny od Vídně až po Broadway? Tak to je ten ideální program pro vás. Zbývá posledních pár lístků. Začátek je v 17 hodin. 

Pondělí 1. ledna

Novoroční výstup na Stezku korunami stromů

Pokud vás nezmůžou silvestrovsk oslavy, můžete na Nový rok vyrazit na Novoroční výstup na stezku korunami stromů. Součástí programu budou postavy andělů na chůdách. Oficiální start je v 10 hodin.

Novoroční hradní grog na Pořešíně

Po roce se opět vrací oblíbená akce na hradě Pořešín. Nový rok tam přivítají grogem, hradní česnečkou uvařenou na ohni, domácími koláči a buchtičkami. Chybět nebudou ani prohlídky hradu. Ty jsou naplánovány s průvodcem od 11 a 13 hodin, návštěva pořešínského podhradí a prohlídka středověkých staveb od 14 hodin.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Patrik Synek

Štítky kultura, tipy, České Budějovice, Jihočeský kraj

KULTURNÍ TIPY: Vyrazte na Kleť speciálním rychlíkem. Nový rok oslavte procházkou  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.