Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Místo Krafferovy zahrady mohlo stát parkoviště. Oblíbený prostor zachránila trojice architektů

Chybělo málo a místo Krafferovy zahrady v Jindřichově Hradci stálo parkoviště. Prostoru nedaleko centra města se ale ujala trojice zahradních architektů a nadšenců, která ho proměnila na oblíbenou a vyhledávanou lokalitu.

Historie Krafferovy zahrady sahá až do roku 1758, kdy byla vybudována pro hraběnku Isabellu Černínovou. Velkolepou zahradu ale v roce 1801 zasáhl velký požár, po kterém už nebyla obnovena.

Alespoň na chvíli se na prostory usmálo štěstí v polovině 19. století, kdy je získal Ignác Kraffer. Spolu s rodinou tam otevřeli zahradnictví, které se velmi brzy stalo vyhlášeným. A to i díky fantastickému sortimentu rostlin.

Rodina Krafferova kolem roku 1900. Zdroj: Krafferova zahrada

Následovalo období, kdy Krafferova zahrada upadala. Zahradnictví bylo rodině odebráno, vznikly v něm dva obrovské vytápěné skleníky a v 80. letech byl vybydlený areál opuštěn. Po roce 1989 se zahrada vrátila rodině, která ji prodala městu Jindřichův Hradec.

„V roce 2003 ji získala do pronájmu trvalková školka Florianus. Zahrada byla v té době zcela zarostlá a připomínala les. Všechno bylo zničené, skleníky rozbité, původní terasy byly zavezené a celá zahrada se proměnila v jednu velkou skládku,“ stojí na webu zahrady.

Prostor získala trojice zahradních architektů

V roce 2021 si zahradu od města pronajala trojice zahradních architektů Jan Makovička, Anna Makovičková a Michaela Zudová. Prostor proměnili na jednu z nejvyhledávanějších lokalit ve městě, kde najdete nejen květinářství a zahradnictví, ale konají se tady také kulturní akce a workshopy.

O tom, že je zahrada oblíbeným místem, svědčí i ohlasy místních. „Krafferku navštěvují ráda, hlavně pro tu úžasnou atmosféru. Už samo o sobě má to místo kouzlo, a to se ještě znásobilo díky současným nájemníkům. Zahrada ožila a je možné do ní kdykoliv přijít jen tak, nebo na některou z mnoha akcí, jako je jóga na zahradě, květinové workshopy, adventní trhy nebo vázání věnců. Moc současným „zahradníkům“ fandím a těším se na další zážitky,“ komentovala pro Drbnu Markéta Slavíková.

Plánu do budoucna?

Zahradu má trojice pronajatou na dvacet let, během kterých chce prostor ještě více proměnit. „Ve stopě původního skleníku vzniká nový objekt květinářství a ateliér krajinářských architektů. Součástí přístavby bude i wc a zázemí pro návštěvníky. Objekt bude mít extenzivní zelenou střechu a postupně tak přirozeně splyne s přírodním charakterem celé zahrady,“ popsali architekti.

Autor fotografie: Petr Komárek. Zdroj: Krafferova zahrada

Během minulého roku pokračovali ve stavbě zázemí, které se má otevřít 1. března. „Moc se na to těšíme, neboť nám tím ubyde hodně stresu, práce navíc a také práce mimo náš obor, celý náš tým bude na jednom místě a doufáme, že to bude i pro naše návštěvníky příjemnější," uvedla jedna z architektek Anna Makovičková.

Podařilo se také opravit hrnkovnu, jednu z opěrných zdí zahrady a prostor oživily nové lavičky. „Pořídili jsme také akumulační nádrž na vodu, postavili další skleník. Uspořádali jsme spoustu kulturních akcí, letní kino, divadlo, Víkend otevřených zahrad, na kterých jsme se potkali s našimi příznivci a fanoušky. Taky vypěstovali lány vlastních květin, které potěšili stovky lidí, a staly se součástí mnoha svateb, což nás hodně těší," doplnila Makovičková.

Projekt je navíc součástí akce Evropské hlavní město kultury, kterým se pro rok 2028 staly České Budějovice. I proto se snaží trojice neustále zlepšovat program, který zahrada nabízí. „Plánujeme také pokračovat v rozšíření otevírací doby i možností občerstvení v zahradě – to je zatím v řešení, takže uvidíme, jak to dopadne,“ prozradila Makovičková.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Krafferova zahrada, Petr Komárek

Štítky Krafferova zahrada, Jindřichův Hradec, zahrada, architekt

Místo Krafferovy zahrady mohlo stát parkoviště. Oblíbený prostor zachránila trojice architektů  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.