Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Vydejte se na extatickou cestu rozkošemi a torturami těla i ducha

PR článek

Alšova jihočeská galerie zahájila 3. 2. novou výstavní sezonu v Zámecké jízdárně v Hluboké nad Vltavou projektem „Oko, za oko, zub za zub!“ slovenského umělce Martina Gerboce.

Martin Gerboc (*1971, Bratislava) je umělec žijící a působící na Slovensku a v Čechách. Je absolventem Vysoké školy výtvarných umění v Bratislavě, absolvoval zahraniční stáže v USA a v Dánsku. Doktorandské studium ukončil na Vysoké škole výtvarných umění v Bratislavě. Několik let působil jako pedagog na Akademii výtvarných umění v Praze.

Na výstavě nazvané „Oko za oko, zub za zub!“ je zřejmé, že práce Martina Gerboce demonstrují jeho anti-estetické přesvědčení. Jsou jakousi extatickou cestou rozkošemi a torturami těla i ducha, cestou světem, který mohou prozkoumat jen ti, kteří jsou ochotni riskovat. Úlohou Martina Gerboce je donutit diváka, aby viděl svět zcela jeho způsobem. Proto také přistupuje k tvorbě z pozice režiséra, který vyznává spřízněnost s interdisciplinárním přesahem z hudby, filmu, divadla, filozofie ad., a využívá ve svůj prospěch jejich vlivu a možných účinků jejich manipulativnosti. Upřednostňuje přímé vyjádření složitých myšlenek s mnohdy tragickým a nadčasovým tématem. Autor vyhledává vyhrocené emocionální stavy, které zobrazuje až kabaretním způsobem. Celostní vnímání jej vede k přesvědčení, že umělec by měl být režisérem emočně silného prožitku a obraz je jen jedním z prostředků vyjádření osobní angažovanosti.

Kurátorem výstavního projektu je historik Adam Hnojil. Architekturu výstavy připravil Adam Hochmuth, vizuál a grafiku Jana Vahalíková. Na instalaci je výrazným prvkem také light design, o který se postaral Jiří Šmirk.

K výstavě je možné na pokladně AJG zakoupit katalog/fanzine. AJG v rámci výstavy chystá také komentované prohlídky s autorem a kurátorem a křest rozsáhlé monografie Martina Gerboce s texty Otto Urbana, Jane Neal apod. Pro více informací sledujte sociální sítě a web AJG.

Více informací k výstavě zde.

Martin Gerboc má na svém kontě množství samostatných a skupinových výstav. Mezi významné projekty patří například výstava „Decadence Now!“ v Galerii Rudolfinum v Praze (2010), kde vystavoval spolu se světovými umělci jako Jake a Dinos Chapmanovi, Damien Hirst, Jeff Koons, Cindy Sherman, Joel-Peter Witkin ad., „Motýlí efekt?“, Galerie Rudolfinum, Praha (2013), „Inverzná romantika“, Kunsthalle, Bratislava (2019), „Vanitas“, DOX Centrum současného umění, Praha (2020), „Man Is A Man To Another Man“, Alšova jihočeská galerie, České Budějovice (2018), kde vystavoval spolu s Martinem Ederem, Justinem Mortimerem a Attilou Szűcsem a řada dalších výstav. Kromě těchto jmen se Gerbocovo jméno objevuje v evropském kontextu také ve společnosti Alexandera Tineie, Josefa Bolfa, Daniela Pitína, Jiřího Petrboka a mnoha dalších.

Martin Gerboc je autorem několika knih filozofických esejů a esejů o malířství, které vyšly v České republice a na Slovensku.

Natočil několik hudebních videoklipů pro gotické a punkové skupiny, a několik nezávislých krátkometrážních projektů.

Výstava je pro návštěvníky přístupná do 12. 5. 2024, denně, 9:00 – 16:00.

Alšova jihočeská galerie, Zámecká jízdárna, Hluboká nad Vltavou 144, 373 41 Hluboká nad Vltavou

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pavel Černý, Jan Bílý

Štítky AJG, Alšova jihočeská galerie, AJG Hluboká, Martin Gerboc, Oko za oko, zub za zub!

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vydejte se na extatickou cestu rozkošemi a torturami těla i ducha  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.