Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jihočeské divadlo vystoupí v Praze s pěti inscenacemi. Festival Jižní spojka startuje už v únoru

Celkem pět inscenací představí v Praze Jihočeské divadlo na festivalu Jižní spojka. To startuje už v druhé polovině února. První inscenací bude v hra Leni, následovat bude Švejk 2022, Tristan a Izolda, Spaghetti Futurista a Autorka.

Už pátý ročník divadelní přehlídky Jižní spojka odstartuje Jihočeské divadlo 18. února v Činoherním klubu inscenací Leni. Jde o příběh o fiktivním setkání dvou skutečných lidí v nejsledovanější talkshow Ameriky - „Hitlerovy dvorní režisérky“ Leni Riefenstahl a slavného amerického moderátora Johnnyho Carsona. Oba hlavní představitelé, Věra Hlaváčková i Tomáš Kobr, se za své výkony v inscenaci Leni dostali do širší nominace na prestižní cenu Thálie 2023.

V Divadle Komedie se pak představí s legendárním románem v nové adaptaci Švejk 2022 o putování dobrých vojáků Švejka a Haška od Budějovic až po Kyjev. Jižní spojku činoherně uzavře cenami ověnčená provokativní hra skotské dramatičky Elly Hickson Autorka, pojednávající o stavu současného divadla a krizi patriarchátu. V české premiéře ji v Jihočeském divadle uvedl Adam Svozil. Pražské publikum může příběh shlédnout v divadle NoD.

Keltskou legendu Tristan a Isolda zahraje Jihočeské divadlo ve Stavovském divadle. „Jsem velice potěšen a poctěn, že můžeme vystoupit ve Stavovském divadle právě s inscenací Tristan a Isolda. Taneční drama na motivy keltské legendy bylo vytvořeno přímo pro soubor baletu Jihočeského divadla choreografkou Alenou Peškovou. Mám velikou radost, s jakou intenzitou, vášní a láskou se všichni tanečníci prezentují právě v tomto představení,“ uvedl umělecký šéf baletního souboru Lukáš Slavický.

Do Divadla Vila Štvanice přivezou soubory Jihočeského divadla interaktivní inscenaci Spaghetti Futurista o Růženě Zátkové, která patřila k vrchnolným představitelkám světového avantgardního umění, jejímu pohledu na svě ale nerozuměl nikdo z její rodiny Zátkových. 

Nultý ročník festivalu Jižní Svéráz připravuje Jihočeské divadlo společně s Divadlem Continuo a Rezidencí Komařice na různých venkovních místech. Přehlídku zahájí 17. května titul Jihočeská odysea v podání Malého divadla, který se odehraje na lodi. Další program bude v pivovaru Samson, na třeboňském zámku či holašovické návsi. Festival se bude konat vždy jednou za dva roky. Je jednou z akcí spjatých s titulem Evropské hlavní město kultury, jejž České Budějovice získaly.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hynek Glos | Zdroj Jihočeské divadlo

Štítky Jihočeské divadlo, Jižní spojka, kultura, divadlo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeské divadlo vystoupí v Praze s pěti inscenacemi. Festival Jižní spojka startuje už v únoru  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.