Počasí dnes31 °C, zítra25 °C
Sobota 27. července 2024  |  Svátek má Věroslav
Bez reklam

V Písku představí nové sochy z písku, letos se jejich tvůrci inspirovali příběhem voroplavby

Na nábřeží v jihočeském Písku tento týden představí nové sochy z písku. Sochaři se při jejich tvorbě letos inspirovali voroplavbou, s kterou je jihočeské město spojené. Při ideálních podmínkách vydrží sochy na nábřeží až do adventu.

"V pátek 17. května se po třech a půl týdnech práce pískosochařů veřejnosti představí sochy z písku. Jejich námětem je letos Voroplavba: příběh dřeva, řeky a lidí. Jedná se již o 18. ročník stavění pískových soch na náplavce řeky Otavy u Kamenného mostu v centru Písku," sdělila Edita Kučerová z píseckého oboru školství a kultury. V minulých letech vydržely sochy na nábřeží vždy až do adventu. 

Pod záštitou firmy Ice Event pětici obřích soch zrealizovali sochaři Marian Maršálek a Josef Faltus. Ztvárnili příběh voroplavby počínající kácením stromů v zimě a vázání vorů po samotnou plavbu, zastávku v plavecké hospodě a odevzdání voru s nákladem v cílovém místě.

Otevření výstavy nových pískových děl se uskuteční v pátek 17. května od 14:00 za účasti zástupců města Písku, autorů soch, ale také vorařské obce. Čestným hostem vernisáže bude paní Anna Husová, sestra donedávna nejstaršího voraře v Čechách Václava Husy a dcera vrátného Vojtěcha Husy, se synem Václavem. Dále budou přítomni zástupci svazu VLTAVAN ČECHY. Tento svaz je členem Mezinárodní vorařské asociace a spolu s kolegy z Německa, Polska, Rakouska, Lotyšska a Španělska úspěšně nominoval vorařství na zápis do Seznamu nemateriálního kulturního dědictví UNESCO.

"Návštěvníkům bude od otevření galerie pískových soch k dispozici také turistický informační stánek, ve kterém budou k dispozici trhací mapy města a okolí, informace o probíhajících akcích a další aktuální nabídce," doplnila Kučerová.

Tato akce je součástí prvního dne festivalu pro děti Pískoviště. Na nedalekém Výstavišti je i letos postavené obří venkovní pískoviště. Na plochu ve tvaru kříže o ploše 111 metrů čtverečních v pátek 17. května dopoledne postaví své pískové pyramidy písecké školky. Toto pískoviště je již nyní volně přístupné veřejnosti.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Písek

Štítky Písek, sochy z písku, voroplavba, pískoviště

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Písku představí nové sochy z písku, letos se jejich tvůrci inspirovali příběhem voroplavby  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.