Počasí dnes18 °C, zítra16 °C
Úterý 2. července 2024  |  Svátek má Patricie
Bez reklam

Zimní sezona Jihočeského divadla byla úspěšná, nyní se vrací na otáčivé hlediště, kde představí jednu premiéru

Po úspěšné zimní sezoně se Jihočeské divadlo přesouvá zpět na otáčivé hlediště. Tam představí několik oblíbených inscenací a jednu novou premiéru. Mimo Český Krumlov zamíří jihočeští divadelníci také do Holašovic, kde zopakují své představení Prodaná nevěsta, nebo do Volyně a Písku, kde je čekají koncerty na oslavu Roku české hudby.

Přestože zimní sezónu Jihočeského divadla čeká ještě jedna premiéra, už teď se dá s klidnou hlavou říct, že to byla sezóna úspěšná. Jihočeské divadlo má i na letní měsíce pestrý repertoár, nejen na otáčivém hledišti.

„Těší nás, že neustále roste zájem jak o osvědčené klasiky, tak o současné inscenace a nové projekty, a doufáme, že se budeme takové přízni moc těšit v příští sezóně,“ uvedla ředitelka Jihočeského divadla Martina Schlegelová.

Léto s Jihočeským divadlem již započalo festivalem Jižní Svéráz, hlavní sezóna ale oficiálně odstartuje až otáčivým hledištěm v Českém Krumlově, kde se letos představí pouze jedna nová inscenace. Rozum a cit, krásný letní titul ze staré romantické Anglie, uvede činohra poprvé 1. června.

Naposledy si pak diváci v Krumlově užijí živelnou komedii o dvojnících Ženy Jindřicha VIII. aneb Chudák králem. Na konci léta zavítá na jeviště tajemný hrabě Dracula, který zahalí zámeckou zahradu do hororové atmosféry.

„Hlavním bodem našeho programu bude návrat do Holašovic s Prodanou nevěstou,“ prozradil umělecký šéf opery Tomáš Ondřej Pilař. Připomněl také, že oblíbená poetická roztančená muzikálová inscenace Divotvorný hrnec touto sezónou na otáčku končí.

„Léto završíme sérií koncertů k příležitosti roku české hudby, které odehrajeme nejen v Českých Budějovicích, ale i v Chrudimi nebo Písku. Přestože slavíme kulaté narozeniny Bedřicha Smetany, těšit se můžete i na další skladatele,“ zval šéf opery.

Malé divadlo se na otáčivém Hledišti opět stane průvodcem dějinami ve hře Úplně celá česká historie. S představením Karkulka vrací úder se pak divadelní sbor představí ve Volyni na festivalu Letopruhy, na českobudějovickém Radničním létě i na Výstavišti při Země živitelce.

Balet si tradičně zatančí v Divotvorném hrnci a v Prodané nevěstě. V rámci festivalu Jižní Svéráz uvede balet inscenaci Egon Schiele – Autoportét v Krumlově. „Představení je opravdu krásné, velice výrazné s původní hudbou,“ popisoval šéf baletu Lukáš Slavický.

Na konci srpna se EDU centrum A3D spojí s brněnskou Janáčkovou akademií múzických umění a za pět dní představí pět různých workshopů pro středoškoláky, kteří uvažují nad hereckou kariérou. „Na festivalu Výstupiště 1. června pak vystoupí většina našich celoročních kurzů, ať už to jsou Šermíři, dramaťáky dětí nebo seniorů,“ přiblížil Vít Pískala, umělecký šéf EDU centra A3D.

Jihočeské divadlo také stále hledá cesty, jak se svým divákům přiblížit. Nová letní sezóna tak nabídne návštěvníkům možnost zakoupit premiérové nebo kupónové předplatné, a to již od 3. června. Premiérové předplatné se vztahuje na nově uvedené inscenace, zajišťuje i takové výhody jako jsou například dřívější oznámení termínů premiér nebo výběr preferovaného místa v hledišti. Kupónové předplatné nabízí zvýhodněnou cenu oproti nákupu vstupenek ve volném prodeji. Nově je pro děti do 15 let a studenty do 26 let vstupné levnější o 50 procent. 

„Jihočeské divadlo nezvyšuje cenu vstupného, zůstává stejná jako jsou naši diváci zvyklí. Jsme moc rádi, že jsme divadlo, které je dostupné pro všechny věkové kategorie,“ uvedla Pavla Hornychová, vedoucí obchodního útvaru.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Otáčivé hlediště Český Krumlov

Štítky Jihočeské divadlo, České Budějovice, premiéry, otáčivé hlediště

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zimní sezona Jihočeského divadla byla úspěšná, nyní se vrací na otáčivé hlediště, kde představí jednu premiéru  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.