Počasí dnes18 °C, zítra16 °C
Úterý 2. července 2024  |  Svátek má Patricie
Bez reklam

Divadelní spolek si připomene výročí smrti A. P. Čechova, láká na celovečerní představení

Studentské universitní divadlo (SUD) v Českých Budějovicích dnes od půl páté pořádá jednodenní festival, k výročí sto dvaceti let od úmrtí Antonína Pavloviče Čechova. Studenti plánují autora představit v abstraktním i klasičtějším podání.

Divadlo SUD má několik souborů, které dnes večer vystoupí a zahrají tři Čechovovi nejznámější hry: Višňový sad, Tři sestry a Racka. Každý ateliér se s tématem her popral jinak, někdo vystoupí s dialogovými partiturami, jiní se zástupnými předměty, které pomohou dokreslit charakter rolí a mnoho dalšího. Prostor pro své kreativní vyjádření dostanou jak mladší, tak starší umělci, amatérští i zkušenější. 

,,Pohání nás láska k divadlu, která je upřímná, bláznivá a bezbřehá. S mladistvým elánem přichází nespočet nápadů, které se v nás rodí každou vteřinou. Nejsme však poblázněná skupina mladých a potrhlých bohémů. Jsme vzdělaní, máme praxi, názor a k možnosti rozžívat prostor našeho divadla přistupujeme s velkou pokorou a respektem,” uvádí na svých stránkách divadlo SUD

Dnešní představení můžete navštívit v českobudějovické Hroznové ulici 8, s názvem A není to málo, Antone Pavloviči?

A. P. Čechov byl ruský dramatik a prozaik. S psaním začal již při svém studiu v Moskvě. Tehdy však publikoval pod pseudonymem A. Čechonte. Svou spisovatelskou tvorbu začínal především humoristickými povídkami v časopisech Strekoza, Budilnik nebo Zritěl.  

V průběhu let začal psát smutné humoresky, groteskní satirické povídky a povídky v nichž analyzoval a prozkoumával mezilidské vztahy. Zaměřoval se hlavně na střední vrstvu a její duševní stav. Hrdiny jeho příběhů se tak často stávali lékaři, učitelé, advokáti či důstojníci. V té době mu vyšel také první větší literární útvar - novela Step. Další období své tvorby pak věnoval dramatu a vyšly mu jednoaktové humoresky Labutí píseň a Medvěd nebo celovečerní divadelní hry Platonov či Ivanov. 

Na přelomu devatenáctého a dvacátého století začal Čechov tvořit svá nejznámější dramata. Tehdy napsal hru Racek, Višňový sad, Strýček Váňa a Tři sestry. Višňový sad je taky posledním Čechovovým dílem. Autor zemřel 15. července 1904 ve svých čtyřiačtyřiceti letech v německém sanatoriu, bylo to jen několik měsíců po premiéře Višňového sadu. 

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Divadelní spolek SUD

Štítky divadlo, výročí, A. P. Čechov, Studentské universitní divadlo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Divadelní spolek si připomene výročí smrti A. P. Čechova, láká na celovečerní představení  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.