Počasí dnes14 °C, zítra11 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Umění je opět ve městě, umělecký festival přivezl do jižních Čech téměř tři desítky soch

Jihočeský festival Umění ve městě opět oživí veřejný prostor. Letošní 17. ročník s tématem "Vědomí hmoty" představí 21 umělců a jejich sochy v Českých Budějovicích a dalších pěti městech. Mezi hlavní atrakce patří francouzský umělec Fred Martin s instalací z přírodních materiálů.

Jihočeská města letos opět oživí umění pod širým nebem. Sedmnáctý ročník sochařského festivalu Umění ve městě přináší téma "Vědomí hmoty", které bude do září oživovat veřejný prostor v Českých Budějovicích a dalších pěti městech kraje.

Festival nabídne téměř tři desítky soch a instalací od 21 umělců, kteří představí svá díla nejen v Českých Budějovicích, ale také ve Veselí nad Lužnicí, Hluboké nad Vltavou, Hluboké u Borovan, Vodňanech a Lipně nad Vltavou.

Instalace na Piaristickém náměstí.

Jedním z nejvýraznějších letošních hostů je francouzský výtvarník Fred Martin, který vytvoří velkou instalaci z přírodních materiálů přímo v Českých Budějovicích před Rabenštejnskou věží. Kromě toho plánuje Martin přímo v galerii Rabenštejnská zajímavou performance otisků lidských tváří.

"Fred Martin bude speciálně v galerii obtiskávat a následně odlévat tváře návštěvníků. Poté před galerií vytvoří několikametrovou sochu obličeje z větví a proutí," uvedl Michal Trpák, sochař a zakladatel festivalu.

Další zajímavou instalací jsou "Divoké mramory" českého výtvarníka Petra Szyroki, která vznikne ve Vodňanech u kulturního domu. Szyroki zpracuje starý nábytek do podoby mramorových objektů.

Festival do města přivedl známé sochaře i nové tváře. "Lidé se mohou těšit na sochy a instalace od Václava Kyselky, Zdeňka Maniny, Roberta Bučka či Gabriela Bardona. Mezi sochaři jsou ale i čerství absolventi. Jako jediná žena se letos představí Jana Schlosserová, jejíž betonový pařez najdete na Lannově třídě," řekl Trpák.

Kromě sochařských instalací festival nabízí také doprovodný program. Klára Hajdinová uvede pouliční představení ReBird, Spolek MindMove připraví workshop všímavosti a inspirativní performance Kaleidoscope. Slovenská umělkyně Andrea Tušimová přijede s instalací Generátory tepla, balvanem ledu. Chybět nebudou ani komentované prohlídky za účasti výtvarníků a vernisáže.

„Je to skvělá příležitost vidět díla, která v některých případech vznikla přímo pro tento festival. Mezi sochaři jsou zastoupené všechny věkové kategorie, od čerstvých absolventů až po kmety sochařství jako je Čestmír Suška, který má sochu na Piaristickém náměstí," dodal Trpák s tím, že aktuální termíny a další informace najdete na sociálních sítích a webových stránkách festivalu.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Tomáš Souček

Štítky Umění ve městě, festival, sochy, sochaři, Rabenštejnská věž, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Umění je opět ve městě, umělecký festival přivezl do jižních Čech téměř tři desítky soch  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.