Počasí dnes17 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 10. října 2024  |  Svátek má Marina
Bez reklam

Osud Rejnoka od Jana Kaplického i Domu umění je nejistý, město však oba projekty stále zvažuje

Budějovická primátorka Dagmar Škodová Parmová (ODS) sdělila, že projekt na výstavbu „Rejnoka“ od Jana Kaplického stále existuje. Jeho realizaci však stojí v cestě nízké využití českobudějovických kulturních institucí. To se týká jak programu, tak návštěvnosti. Pokud se tento problém podaří vyřešit, město se dle primátorky k projektu opět vrátí.

„Je to krásná stavba, kterou bychom však museli umět plně využít. Za pár let tu budeme mít napojení na Linec, kde je Brucknerhaus, který přináší každodenní hudební program. Rejnok, který má sloužit jako hudební síň, by tak byl nejspíše ekonomicky opravdu složitý,“ sdělila primátorka Dagmar Škodová Parmová (ODS) na tiskové konferenci po návštěvě vedoucí Zastoupení Evropské komise v ČR Moniky Ladmanové.

Dle primátorky si tohoto problému byla vědoma i předešlá politická reprezentace, která od záměru na vybudování Kaplického projektu odstoupila. Zároveň připustila, že pokud českobudějovická kandidatura na titul Evropského hlavního města kultury (EHMK) pro rok 2028 dokáže zaujmout dostatečně velké množství lidí, město se k projektu vrátí.

„Pokud se to podaří a EHMK nadchne evropské publikum a budeme zde mít dostatečné umělecké i turistické kapacity spolu s dostatkem míst pro jejich ubytování a stravování, tak Rejnok bude,“ prohlásila primátorka s tím, že důležité není jen vymyslet pro kulturní instituce program, ale také je zaplnit návštěvníky.

Osud Domu umění je stále nejistý

V tomto ohledu je dlouhodobě problematický českobudějovický Dům umění, v němž sídlí Galerie současného umění a architektury spolu s kulturním odborem města. Dům již dlouhé roky čeká na plánovanou rekonstrukci, kterou však vedení města stále odkládá. Důvodem je právě nevyužití jeho prostor.

Samotná galerie je sice úspěšným a prestižním projektem, nicméně zabírá pouze jedno patro objektu a náplň pro zbytek budovy se městu stále nedaří najít. Posledními návrhy byla možnost doplnit galerii infocentrem a scénou Malého divadla, ani tyto možnosti však nevyšly.

„Odbor kultury a cestovního ruchu, který nyní v budově sídlí, se nejspíše přesune do naší nově získané budovy na Mariánském náměstí a infocentrum pak nejspíše umístíme do budovy bývalé pošty u vlakového nádraží. Tu město taktéž nedávno koupilo a mohla by fungovat jako ideální vstupní brána pro turisty,“ sdělila Škodová Parmová s tím, že pro scénu Malého divadla pak Dům umění zase nesplňuje potřebné parametry.

Dům umění již dlouhé roky čeká na plánovanou rekonstrukci.

Osud Domu umění pak také ovlivní rozpočet města a cena, za kterou město odkoupí Metropol od odborářského svazu. Aby se však vše stihlo dokončit do roku 2027 a město nepřišlo o získanou dotaci, musí se začít stavět nejpozději na podzim příštího roku. Galerie s tímto termínem stále počítá a k němu má naplánovanou i poslední výstavu. Její kurátor Michal Škoda už zároveň pracuje na úvodních dvou výstavách pro rok 2027 a exkluzivním programu pro oslavu titulu EHMK v roce 2028.

„Představy o využití Domu umění jsem měl. Chtěl jsem budovu propojit s fungováním hlavního městského architekta. Vedení města však tento post zrušilo a tím zavrhlo i tuto možnost. Jako jedinou možnost teď vidím propojit Dům umění s edukací a zaplnit ho vzdělávacím programem pro děti. Je na to navázaná i jedna část budějovické přihlášky na EHMK,“ sdělil Škoda s tím, že se obává, že nedodržení závazků z přihlášky by budějovickou kandidaturu mohlo poškodit.

Slavie již svou náplň našla

Dalším hojně kritizovaným projektem byla i současná rekonstrukce KD Slavie, která dle mnohých také neměla dostatečné využití. Náměstkyně primátorky pro kulturu Zuzana Kudláčková (Piráti) však ujišťuje, že Slavie bude využívaná dostatečně a dokáže si na svůj provoz i vydělat.

„Využití Slavie stále řešíme, jednání jsou ale již ve velmi pokročilém stádiu, bavíme se s konkrétními pořadateli a ladíme poslední detaily,“ uvedla Kudláčková s tím, že jednou z náplní Slavie budou také plesy.


KD Slavie bude využívaný dostatečně a dokáže si na svůj provoz i vydělat.

„Prostorů pro plesy je v Budějovicích nedostatek a zájem o jejich pronájem je velký. Nyní vše směřujeme k tomu, aby se Městský ples v roce 2026, který bude také prvním plesem sezony, uskutečnil již v nových prostorech KD Slavie,“ sdělila náměstkyně.

Kromě toho KD Slavie nabídne také restauraci, vážné i moderní hudební koncerty, zázemí pro občasné akce Jihočeského divadla a venkovní prostor pro pořádání letních akcí. V neposlední řadě pak ve Slavii najdou zázemí místní spolky.

„Spolkový život je věc, která zde fungovala i dříve a my ji chceme zachovat. Své zázemí by tu měly nalézt místní spolky a organizace, které sdružují obyvatele všech věkových skupin,“ přiblížila Kudláčková.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Se svolením města České Budějovice a Future Systems

Štítky České Budějovice, kultura, EHMK, Jan Kaplický, rejnok, Dům umění, rekonstrukce, výstavba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Osud Rejnoka od Jana Kaplického i Domu umění je nejistý, město však oba projekty stále zvažuje  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.