Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Krev, křik raněných, palba... Boj o České Budějovice vzbuzoval nemalé emoce

Je 70 let po válce a v budějckých ulicích opět zuří boje, respektive zuřily... Rána za ránou, křik raněných vojáků, hučení těžké techniky. Prostor před Jihočeským muzeem se dnes proměnil v nemilosrdnou válečnou zónu, ze které běhal mráz po zádech. A to i přes to, že jsme všichni věděli, že se jedná jen o simulaci - ukázku střetu německých vojáků s Rudou armádou na konci 2. světové války. Když si ale člověk uvědomil, že se před 70 lety nejednalo o hru, nýbrž vážnou realitu, pracujícím emocím se neubránil.

Nutno podotknout, že nešlo jen o bojovou scénu, kdy by proti sobě střílelo několik nadšenců a za deset minut by bylo po všem. Hodinové vystoupení mělo promakaný scénář a kromě samotného konfliktu se divákům snažilo ukázat život v Protektorátu. Snad jen škoda, že vzhledem k tomu, že dorazilo opravdu plno lidí, mnoho z nich nemělo šanci nic vidět a už vůbec ne slyšet, tedy kromě kulometné palby.

Zhruba už hodinu před vypuknutím první ukázky (celkem byly dvě) byla totiž divácká zóna naplněná, plno lidí pak dorazilo až na jedenáctou, kdy představení začalo. Právě tito opozdilci již měli smůlu, hlavně pak jejich děti, které se snažily dostat k zábranám, ale marně.

„Ne, nečekal jsem to ani v nejmenším. Předpokládal jsem, že většina lidí dorazí odpoledne, ale dopoledne jsem jich odhadoval jen desítky. Nedá se nic dělat, beztak jsme tu hlavně kvůli fotkám s tankem, viď,“ usmál se jeden s tatínků na svého synátora. „A kde je? Ještě jsem ho neviděl. Doufám, že přijede a vystřelí. Ale to mi možná pak upadnou uši,“ odvětil zvědavý potomek.

Tanku se nakonec dočkal. A pokud vydržel celou hodinu, určitě si domů odnesl i vytouženou fotku, stejně jako plno dalších děcek, ale i dospělých.

„Děti z toho mají opravdu radost, ale můj názor na podobné akce je rozporuplný. Na jednu stranu je dobře, že děti vidí, co se tenkrát dělo, mělo by se jim to připomínat, na druhou stranu, když vidím, že se fotí se samopaly, jsem pak tak trošku v rozpacích,“ zmínila jedna z maminek.

Většina diváků se shodla, že to byla náramná podívaná. „Moc hezký! Škoda jen, že tu není víc prostoru, někde na střelnici by to bylo možná zajímavější, ale zase zátiší muzea má něco do sebe,“ řekl jeden z diváků a dodal s úsměvem: „Na dnešek jsem se těšil jak dítě a asi to předčilo má očekávání. Je tu příjemná atmosféra.“

Nejenom boj

Není divu, že akce přitáhla i plno nadšenců, které II. světová válka fascinuje. Mohli si prohlédnout dobové uniformy, zbraně, techniku. Pozornost ale přitahovalo i vojenské zázemí, které návštěvníci nalezli o kus dál. Své posluchače si našel také Velký dechový orchestr České Budějovice. O atraktivitě programu mluví i fakt, že někteří diváci byli na místě vidět jak dopoledne, tak odpoledne. Byla to zkrátka po všech stránkách povedená akce, které hrálo do karet také nádherné slunečné počasí. Klub vojenské historie Panzergruppe Kleist a město České Budějovice zaslouží palec nahoru.

A pokud vám to nestačilo, můžete navštívit zítra vyrazit do Českého Krumlova. Válečná vřava zde vypukne od 14 hodin u Chvalšinské ulice. Jistě to také bude velkolepá podívaná.

Boj o České Budějovice 1945

Pátek, 8. května 2015, 19:54

Boj o České Budějovice 1945
Boj o České Budějovice 1945

Štítky Boj o České Budějovice, Jihočeské muzeum, válka, 2. světová válka, rekonstrukce, německá armáda, Rudá armáda, České Budějovice, druhá světová válka, emoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krev, křik raněných, palba... Boj o České Budějovice vzbuzoval nemalé emoce  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.