Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Proč bychom se netěšili aneb Křížem krážem za divadlem

Svět je vlastně jedno velké divadlo. Někdy komedie, někdy drama, někdy tragédie, fraška, všichni v nich hrajeme své role, někdy lépe, někdy bez nároku na potlesk, hrajeme podle scénáře, který píše s něuvěřitelným smyslem pro zápletky sám život. Jeden z příběhů napsal před lety i v Hluboké nad Vltavou...

Dějství první - Naši furianti

Píše se rok 1990. Městečko pod zámkem působí tak trochu ospalým dojmem, zdá se, že se tu mnoho událostí neděje. Ale kdeže! Zdání klame! Na scéně se objevuje nepřehlédnutelná postava. Režisér, herec, divadelník srdcem i tělem - Vladimír Kříž. Snad z furianství doznívajícího z revolučního nadšení roku 89, snad z touhy oživit dění v městečku a zcela určitě z lásky k divadlu přitahuje k sobě ty, které vábí lákání Thálie - ty, kteří chtějí hrát divadlo. Z rozhovorů, debat, plánů se rodí ochotnický soubor, ve kterém se schází lidé, kteří jdou do věci s nadšením, i když třeba divadlo nikdy nehráli. Ale ví, že se to mohou naučit, mají nejlepšího učitele, Vladimíra Kříže. Učitel a jeho žáci... A divadelní soubor Kříž-žáci.
A děj pokračuje. Debaty, co budeme hrát? Klasiku. Naši furianti? Ano. Zkoušky, zkoušky, nadšení, tvoří se kostýmy, kulisy, rekvizity, zkoušky, zkoušky. A pak premiéra v hlubocké Sokolovně! Úspěch, divadlo se líbí.

A čas jde a následují další představení. V Sokolovně, na nádvoří hlubockého zámku, někdy v malých sálech okolních měst a obcí. Zkouší se, kde se dá, trochu chybí zázemí. Až v roce 1995 nachází Kříž-žáci svůj „divadelní domov" v nově otevřeném Kulturním centru Panorama. Mají šatnu i další prostory a hlavně mají svou scénu, jeviště, kde jsou „doma". A tak hrají. A pořád se učí, pořád objevují kouzlo divadelního světa...

Dějství druhé - Zapeklitá komedie

Čas nelze zastavit. A děje se vyvíjí a mění. Kříž-žáci stále hrají, jejich v nejlepším smyslu slova ochotnické divadlo má u diváků úspěch. Od her klasických se repertoár postupně dostal k hrám modernějším, založeným na slovním, konverzačním humoru. Vladimír Kříž je sice stále učitelem, režisérem, hlavou i duší souboru, ale s přibývajícím věkem a ubývajícími silami moudře přenechává režijní vedení jiným. Co člověk, to názor, co režisér, to jiná vize... Děj se trochu zamotává, názory na další směřování souboru se různí. A nakonec děj vygraduje vznikem dalších dvou divadelních souborů. Kříž-žáci ale zůstávají, Kříž-žáci dál hrají pro čirou radost z hraní, z divadla, ze sounáležitosti s ostatními herci a s diváky. V roce 2011 se „dvorním" režisérem Kříž-žáků stává Petr Píša, provozovatel KC Panorama, muzikant a shodou okolností také učitel (v hudební škole).

Dějství třetí - Dámský krejčí

Píše se rok 2015 - 25 let od založení souboru Kříž-žáci!! Námět dalšího děje je jasný - je třeba ušít co nejlepší scénář, takový, aby jako honosný šat zdobil a co nejlépe oslavil tak významné výročí a byl poctou „otci zakladateli" Vladimíru Křížovi. Debaty, diskuse, vymýšlení... A z nich vzejde odpověď: Festival! Divadelní festival ochotnických souborů Křížem krážem za divadlem. A bude doplněn výstavou dokumentů a fotografií, které historii souboru mapují a dokazují, že těch 25 let bylo opravdu bohatých a nezapomenutelných.

Jak vymysleli a řekli, tak i udělali. A tak se poslední květnový víkend stal svátkem všech nadšených divadelníků a to nejen z Hluboké nad Vltavou. Na prknech znamenajících svět v působivém prostředí Loveckého zámku Ohrada se sešli herci z 9 divadelních souborů z celé republiky.

V pátek dopoledne hraje dramatický kroužek CVČ Poškolák krátké vystoupení „Mrakodrapy drápou mraky" pro své spolužáky z hlubocké základní školy. I další představení zhlédnou děti - pro změnu z hlubocké mateřské školy, které se baví hrou pražského souboru Divadlo AKORÁT Praha o.s. „Houby mají pod čepicí". Po dalších dvou představeních „Volnost motýlů" a „Dobrý? Výborný!" v podání členů divadelního souboru DDM CB proběhlo v 18:30 oficiální zahájení a po něm následovala křížžácká „Maribel a podivná rodina".

Sobota byla také pestrá. Divadelní sérii zahájil „Amant" Divadelního spolku U Trhlé, pak program zpestřilo dětské baletní vystoupení, podle nadšených reakcí diváků velmi působivé a dojemné, následovala hra „O velkém nepřátelství Peregrína Puše a Mikuláše z Potštejna" v podání SHŠ BIBUS SPIRITUS. Po něm divákům předvedl soubor Doveda Sloupnice, jak vypadá „Peklo s.r.o.", poté si diváctvo osvěžilo napjaté nervy „Vzkříšením" souboru SHŠ Jindřich. A nakonec se diváci ocitli „Na správné adrese" s Divadlem AKORÁT Praha o.s. 

Neděle vyvrcholila v 11 hodin představením Dovedy Sloupnice pod názvem „Filuta Pepino" a po něm festival pokračoval „Dámskou šatnou" Dámského divadelního spolku Neodolatelná.

A závěr celého festivalu se koná, jak jinak, zase „doma", v KC Panorama, kde se odehraje závěrečné představení Kříž-žáků „Dámský krejčí" a pak už se jen volně a vesele slaví. Slaví a vzpomíná. Na desítky nezapomenutelných příhod, hlášek, přebreptů, zážitků... V podání těch, kteří byli a mnozí stále ještě jsou žáky Vladimíra Kříže - Kříž-žáky.

Dějství čtvrté – bude opět psát sám život 

Tak ať ho Kříž-žákům napíše v radostném svěžím stylu, s úsměvy na jevišti i v hledišti. Zlomte vaz, Kříž-žáci!

Divadelní festival Hluboká nad Vltavou

Úterý, 9. června 2015, 08:40

Divadelní festival Hluboká nad Vltavou
Divadelní festival Hluboká nad Vltavou

Štítky divadlo, představení, Vladimír Kříž, divadelní soubor, Hluboká nad Vltavou, herec, režisér, Praha, Petr Píša, Cena Thálie, Sloupnice, Sokolovna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Proč bychom se netěšili aneb Křížem krážem za divadlem  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.