Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Horní Stropnici bylo otevřeno muzeum v bývalé sýpce

V Horní Stropnici na Českobudějovicku bylo v sobotu otevřeno Muzeum Novohradských hor. Protože vzniklo v opravené sýpce, byl provoz symbolicky zahájen sypáním obilí ze zásobníku do dřevěné nádoby. Dřív si tak obilí ze sýpky nabíraly vozy. Lidé si v novém muzeu vyzkoušeli pečení chleba, zněly kramářské a pouliční písně v podání táborských Pouličníků, nechybělo divadlo a hry.

„Byli jsme velmi mile překvapeni, že teplé počasí neodlákalo lidi od návštěvy,“ řekl kurátor expozice David Veis. Muzeem podle něj první den prošla tisícovka lidí. „Zaujalo je, že se inzerovalo, že si tu na všechno mohou sáhnout,“ uvedl Veis.

Sýpku si v roce 1938 postavili zemědělci, ale protože byli Němci, museli po válce odejít. Pak stavba sloužila jako sklad a postupně chátrala. Po rekonstrukci jsou ve čtyřpatrové budově k vidění funkční staré technologie pro skladování obilí. „Obilí dopravoval nahoru výtah, vysypávalo se do fochů a přehazovalo lopatou, aby neplesnivělo,“ popsal Veis.

Část expozice je věnovaná řemeslům důležitým pro místní obyvatele, jako je sklářství a vorařství. K vidění tam je i kouřící milíř. Na stezce novohradskou přírodou si mohou zájemci vyzkoušet, jak se bosýma nohama chodí třeba po kamenech nebo po mechu. V prvním roce je důležitým tématem muzea příběh chleba. Návštěvníci mohou zkusit zadělat těsto, udělat bochníček a nechat ho upéct v peci. V dalších sezonách se náměty budou obměňovat.

Sýpku zemědělské společnosti SOHORS rekonstruovala firma CTS Invest. Expozice vznikla s podporou Regionálního operačního programu Jihozápad, z něhož by na ni měly plynout přes tři miliony korun. Kromě zajímavostí z Novohradských hor návštěvníci v muzeu získají i různé tipy na výlety.

Zdroj: ČTK

Štítky muzeum, Horní Stropnice, obilniny, okres České Budějovice, SOHORS spol. s r.o.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Horní Stropnici bylo otevřeno muzeum v bývalé sýpce  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.